Orastie :: Catedrala Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Arhangheli
Orăștie
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Orăștie
Județ:Hunedoara
Adresa:strada Nestor Bălcescu
Cod poștal:335700
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.orastie.info.ro, , www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Biserica Ortodoxa Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil - Este una din cele mai frumoase biserici din tara, ea reprezentand un punct turistic de prima atractie. Piatra fundamentala a fost pusa in 1936. Planul bisericii a fost alcatuit de arhitectul George Cristinel din Bucuresti, iar pictura a fost executata de un renumit pictor de biserici al vremii, Dumitru Belisarie. Actul sfintirii locasului s-a facut la data de 2 septembrie 1945 in prezenta I. P. S. Mitropolit Nicolae Balan si al sefului guvernului de atunci, Dr. Petru Groza.
Alte informații:Tinutul Orastiei, picior de plai ardelenesc, a cunoscut din cele mai vechi timpuri o puternica viata spirituala crestin-ortodoxa. Continuitatea si statornicia ortodoxiei pe aceste meleaguri trebuie asociata si cu preocuparile anumitor comunitati de a-si construi lacasuri de cult pe masura nevoilor spirituale ivite.
Avand in vedere ca romanii ortodoxi erau majoritari in acest oras, Pr. Prot. Ioan Mota, impreuna cu edilii si locuitorii urbei, incep in anul 1936 constructia unei monumentale biserici in centrul orasului.
Lucrarile au durat pana in anul 1943, iar la contributia baneasca a credinciosilor s-au adaugat ajutoare primite de la Societatea "Mica" din Brad, jud. Hunedoara, Liceul "Aurel Vlaicu" din Orastie, Regimentul Infanterie, insa cel mai insemnat sprijin a venit din partea "Bancii Ardelene" din Orastie si din partea Bancii Natiomale.
Biserica este unicat in arhitectura bisericeasca, fiind o combinatie de mai multe stiluri arhitectonice (romanic, gotic, bizantin) . Este unica si prin faptul ca, spre deosebire de celelalte lacasuri de cult construite
in stil predominant bizantin, are un singur turn (de factura gotica) .
Biserica este construita dupa planurile arh. George Cristinel, lucrarea fiind realizala de Casa de Constructii "Intreprinderile Tehnice Tiberiu Eremia" din Bucuresti. Piatra de temelie si hrisovul comemorativ a fost asezat in luna august a anului 1936. Materialele folosite au fost caramida refractara de la Santimbru (jud. Alba) si beton armat, iar tencuiala este executata in terasit.
Sfintirea s-a facut la 2 sept. 1945 de catre I. P. S. Nicolae Balan, Mitropolitul Ardealului, inconjurat de un sobor de 32 de preoti.
PICTURA de factura neobizantina, pictura a fost realizata in tehnica fresca, intre anii 1940 - 1942 de catre pictorul Dimitrie Belisare din Bucuresti.
Pictura din pridvor si din pronaos a fost refacuta intre anii 2000 - 2001 de catre D-l Ioan Predut din Orastie, tot in stil neobizantin.
Sculptorul Anghel Dima din Bucuresti a realizat iconostasul, candelabrul si scaunele, intre 1940 - 1942. Au fost realizate din lemn de tei alb, nuc si paltin, iar condelabrul este din lemn de tei alb si fier forjat. Poleirea iconostasului si a candelabrului cu slagmetal s-a facut de poleitorul Dimitrie Radulescu.
CLOPOTELE in numar de 5, au fost turnate in bronz la Sibiu, iar valoarea lor a fost, la valuta anului 1939, de 575000 lei. Pe langa cele doua clopote, biserica mai este inzestrata si cu doua toace, una de lemn si cealalta, mai mica, de fier.
In prezent, biserica cu hramul "Sf. Arh. Mihail si Gavriil" deserveste parohia Orastie I, parohie ce ocupa o treime din suprafata orasului si are sub obladuire spirituala peste 2900 de familii.
Nr. vizualizări:12254
Data ultimei vizualizări:2024-05-17 01:08:46
Data ultimei actualizări:2019-01-11 10:51:14
Data încărcării pe sit:2005-11-04 04:04:57
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2018-08-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 182

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy