Papa a adresat o scrisoare tinerilor in vederea Sinodului pe tema vocatiei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa a adresat o scrisoare tinerilor în vederea Sinodului pe tema vocației

[2017-01-13]
Papa Francisc
13.01.2017, Vatican (Catholica) - „A ieși” pentru a se lansa „spre un viitor necunoscut dar aducător de realizări sigure”, fără a le fi teamă s㠄asculte Duhul” care „sugerează alegeri îndrăznețe”, și fără a se împotrivi atunci când conștiința le cere să riște pentru a-l urma pe Învățător. Este încurajarea pe care Papa Francisc o adresează tuturor tinerilor din lume într-o Scrisoare făcută publică vineri, 13 ianuarie 2017, cu ocazia prezentării documentului pregătitor al Sinodului Episcopilor. Documentul, scrie Papa, este o „busol㔠de-a lungul drumului care va conduce spre Sinodul programat pentru octombrie 2018, pe tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”.
„Am voit ca să fiți voi în centrul atenției pentru că vă port în inimă”, explică Pontiful, adresându-se tinerilor cu cuvintele pe care Dumnezeu i le-a spus lui Abram: „Ieși din țara ta și din neamul tău și din casa tatălui tău spre țara pe care ți-o voi arăta”. „Aceste cuvinte sunt astăzi adresate și vouă: sunt cuvinte ale unui Tată care vă invită s㠑ieșiți’ pentru a vă lansa spre un viitor necunoscut dar aducător de realizări sigure, întâlnire la care El însuși vă însoțește. Vă invit să ascultați glasul lui Dumnezeu care răsună în inimile voastre prin suflul Duhului Sfânt.”
Atunci când Dumnezeu i s-a adresat lui Abram, cu siguranță nu i-a spus „să fugă de ai săi sau de lume. Invitația Sa a fost una puternică, o chemare, pentru ca să lase totul și să meargă spre o țară nouă. Care este pentru noi astăzi această țară nouă, dacă nu o societate mai dreaptă și fraternă pe care voi o doriți profund și pe care vreți să o construiți până la periferiile lumii? Însă astăzi, din păcate, acel ‘Ieși’ asumă și o semnificație diferită. Cea a încălcării legii, a nedreptății și a războiului. Mulți tineri sunt supuși șantajului violenței și constrânși să fugă din țara lor natală. Strigătul lor urcă la Dumnezeu, ca acela al Israelului sclav al asupririi faraonului”.
Sfântul Părinte a amintit și invitația „Veniți și vedeți”, adresată de Isus discipolilor care îl întrebau: „Rabbi, unde locuiești?” „Și spre voi Isus își îndreaptă privirea și vă invită să mergeți la El. Preaiubiți tineri, ați întâlnit această privire? Ați auzit acest glas? Ați simțit acest impuls de a porni la drum?… Acest lucru va fi posibil în măsura în care, și prin însoțirea făcută de călăuze experte, veți ști să întreprindeți un itinerar de discernământ pentru a descoperi proiectul lui Dumnezeu cu privire la viața voastră. Și atunci când drumul vostru este marcat de precaritate și de cădere, Dumnezeu bogat în milostivire întinde mâna Sa pentru a vă ridica.”
Nu lipsește din scrisoare referirea la ultima Zi Mondială a Tineretului, de la Cracovia, și la întrebarea crucială pusă în acele zile: „Lucrurile se pot schimba?” „Voi ați strigat împreună zgomotos ‘Da’. Acel strigăt se naște din inima voastră tânără care nu suportă nedreptatea și nu poate să se plece în fața culturii rebutului, nici să cedeze în fața globalizării indiferenței. Ascultați acel strigăt care se înalță din interiorul vostru! Chiar și atunci când simțiți, ca profetul Ieremia, lipsa de experiență a vârstei voastre tinere, Dumnezeu vă încurajează să mergeți acolo unde El vă trimite: ‘Nu-ți fie teamă… căci Eu sunt cu tine ca să te ocrotesc'”.
„O lume mai bună se construiește și grație vouă, grație voinței voastre de schimbare și grație generozității voastre. Nu vă fie frică să-l ascultați pe Duhul care vă sugerează alegeri îndrăznețe, nu întârziați atunci când conștiința vă cere să riscați pentru a-l urma pe Învățătorul. Și Biserica dorește să stea în ascultarea glasului vostru, a sensibilității voastre, a credinței voastre; chiar și a îndoielilor voastre și a criticilor voastre. Faceți să se audă strigătul vostru, lăsați-l să răsune în comunități și faceți să ajungă la păstori… Vă încredințez Mariei din Nazaret, o tânără ca voi spre care Dumnezeu și-a îndreptat privirea Sa iubitoare, pentru ca să vă ia de mână și să vă conducă la bucuria unui ‘Iată-m㒠deplin și generos”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1248, Ultimul acces: 2024-04-25 18:15:06