A 5-a intalnire a Forumului European Catolico-Ortodox la final - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

A 5-a întâlnire a Forumului European Catolico-Ortodox la final

[2017-01-13]
de Andrei Pau

V European Orthodox-Catholic Forum concludes its works in Paris
În perioada 9-12 ianuarie 2017 a avut loc la Paris Forumul European Catolic-Ortodox. La acest eveniment, Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.
Forumul a avut loc la centrul Misiunii străine din Paris și a fost co-prezidat de Cardinalul Peter Erdö, în numele Președintelui Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și de Mitropolitul Ghenadios de Sasima, din partea Patriarhiei Constantinopolului.
Cei doisprezece delegați ai CCEE și tot atâția ai Bisericilor Ortodoxe din Europa s-au întâlnit la Paris pentru a aprofunda teme legate de amenințarea terorismului fundamentalist, de valoarea persoanei umane și a libertății religioase.
În ultima zi a evenimentului a fost adoptat un mesaj final care pune în evidență aspectele discutate pe parcursul celor patru zile ale reuniunii. Printre acestea s-au numărat:
Demnitatea umană și libertatea religioasă;
Intoleranță religioasă, discriminarea și persecuția
Fundamentalismul și terorismul din zilele noastre;
Coeziunea socială și fenomenul fricii privite prin prisma misiunii Bisericii;
Promovarea binelui comun și al solidarității;
Răspunsul creștinilor la amenințarea fundamentalismului și terorismului nu poate să fie decât Iisus Hristos.
În concluzia mesajului final al Forumului se precizează faptul că Europa seculară își are rădăcinile în tradițiile noastre creștine care i-au dat o viziune universalistă. A se rupe de propriile sale rădăcini, înseamnă a se îndrepta spre derivă. Credință creștină, o repetăm cu multă convingere, îl privește pe om în dimensiunile sale personală și socială. Ea se exprimă în dubla porunca a iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele, care este cheia reciprocității. Dragostea de aproapele nu este condiționată nici calculată (Mt 22,39). Dialogul în adevăr între persoane de religie sau convingeri diferite este singură soluție în față situațiilor de teamă și excludere reciprocă. Dialogul ne învață să devenim mai umili. În confruntarea cu ceilalți descoperim întotdeauna bogății ale umanității noastre comune, nebănuite până atunci. Ne bucurăm că astfel avansăm spre o mai adevărată cunoaștere și mai mare dragoste față de Cel care pentru noi este desăvârșirea umanității noastre, Iisus Hristos „Calea, Adevărul si Viața” .

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1198, Ultimul acces: 2024-04-28 01:47:29