Numerosi credinciosi craioveni au adus cinstire Sfintei Mucenite Tatiana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Numeroși credincioși craioveni au adus cinstire Sfintei Mucenițe Tatiana

[2017-01-13]
de Andrei Pau

Numeroși craioveni au participat în perioada 11-12 ianuarie 2017 la slujbele prilejuite de sărbătoarea Sfintei Mucenițe Tatiana. Cei prezenți la Catedrala din Craiova au avut ocazia să se închine la cinstitul ei cap, notează Ziarul Lumina.
Manifestările au debutat miercuri, 11 ianuarie, când a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de o procesiune cu moaștele sfintei în jurul Catedralei Mitropolitane.
Joi, în ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. Răspunsurile la slujbă au fost oferite de Grupul psaltic Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, dirijat de Victor Șapcă.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța faptelor de milostenie făcute de Sfintei Tatiana.
Sfânta Tatiana a devenit un far călăuzitor pentru cei de atunci. Ea era diaconița bisericii din Roma și slujitoare a credincioșilor, mergea în temnițe unde credincioșii erau închiși pentru numele Mântuitorului Iisus Hristos. Îi hrănea, îi învăța, întărea și le ducea Sfânta Împărtășanie. Sfânta este un model de sfințenie de curaj, a spus Părintele Mitropolit Irineu.
La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a binecuvântat credincioșii care au venit să aducă cinstire Sfintei Tatiana.
***
Moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana au fost aduse de boierii Craiovești în Țările Române după căderea Constantinopolului în anul 1453. Moaștele Sfintei Tatiana și ale Sfântului Grigorie Decapolitul au fost așezate la Mănăstirea Bistrița în județul Vâlcea.
Cu prilejul sfințirii bisericii domnești din Curtea de Argeș, au fost aduse și moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana de la Mănăstirea Bistrița, alături de cele ale Sfinților Serghie și Vah.
După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului și apoi adus la Catedrala Mitropolitană Sfântul Dimitrie din Craiova, unde se găsește și astăzi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1198, Ultimul acces: 2024-05-01 05:07:18