Patriarhul ecumenic i-a convocat pe capii Bisericilor Ortodoxe - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul ecumenic i-a convocat pe capii Bisericilor Ortodoxe

[2014-01-08]
Patriarhul ecumenic Bartolomeu i-a convocat pe Patriarhii și Arhiepiscopii tuturor Bisericilor Ortodoxe la o întâlnire la Istanbul, în luna martie a anului curent, pentru un schimb de opinii asupra lucrărilor și timpilor pentru comisia pregătitoare a Sinodului Pan-Ortodox, prevăzut pentru 2015. Până acum aceste întâlniri au avut de-a face exclusiv cu probleme procedurale. Ultima întâlnire a capilor Bisericilor Ortodoxe a avut loc în 2008, tot în Constantinopol.
Pe lângă discuțiile despre comisia pregătitoare, întâlnirea din martie este motivată și de dorința Constantinopolului de a aminti Bisericilor surori faptul că fără inițiative comune nu pot înfrunta provocările unei lumi globalizate economic dar fragmentate spiritual, cu toate consecințele negative asupra existenței umane care derivă de aici. Cercurile ortodoxe văd aici o încercare de a ieși din auto-marginalizarea datorată unei mentalități ce a caracterizat Bisericile Ortodoxe în epoca modernă, în parte datorită unui anumit filetism (naționalism), moștenire post-otomană. Constantinopolul, mulțumită și mentalității sale istorice supra-naționale, încearcă să evite această închidere în sine a lumii ortodoxe. Aceasta deoarece sunt mulți cei din lumea ortodoxă care văd o Biserică ce se teme de provocările sociale ale vremurilor noi, o Biserică ce se mulțumește să facă simple fapte de caritate și se consumă în discuții pe anumite teme sociale, evitând să confrunte în ansamblul ei criza ce afectează existența umană în societatea modernă. Văd Biserici individuale care, cu aprobarea Sinoadelor lor, își asumă inițiative locale, fără a ține cont de nevoile și provocările universale.
În acest sens, Mitropolitul Ioannis Zizioulas de Pergamon, co-președinte al comisiei de dialog dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe, eminent teolog, a declarat: "cel mai mare pericol pentru Ortodoxie, dar și pentru întreaga lume creștină, nu este ateismul, puterea seculară sau în general diverșii ei dușmani. Nimeni în decursul istoriei nu a fost capabil să facă să dispară adevărul. Cel mai mare pericol vine din auto-marginalizarea sa. Iar aceasta se întâmplă de fiecare dată când o mișcare, o forță spirituală refuză să se confrunte și să intre în dialog cu toate mișcările sociale și intelectuale ale vremurilor ei. Trebuie să ne amintim mereu că istoria nu este monolitică. Istoria este spațiul în care îți exerciți libertatea de ființă umană. Iar libertatea în arcul vieții umane este caracterizată de exprimarea diverselor opinii și în consecință de dialectica lui 'da' și 'nu'. Doar la sfârșit (în sens escatologic) libertatea umană va fi exprimată ca 'da', adresat lui Dumnezeu și adevărului."
"Pe această constatare s-a consolidat în timp Biserica. De la început, primele comunități creștine s-au dedicat dialogului constructiv cu iudaismul și cu lumea greacă. Acesta și-a atins apogeul în așa-numita perioadă patristică, în care Biserica a avut curajul să poarte un dialog constructiv cu cultura timpului, pecetluind-o cu propriul adevăr. Doar în lumea modernă a avut loc în lumea culturii așa-numita diviziune dintre sacru și profan, care a împins Biserica în afara sferei culturale și civile, cu consecințe dăunătoare nu doar pentru Biserică, ci chiar și pentru civilizație. De aceea, orice fugă de realitatea istorică și continuarea căutării identității exclusiv în trecut, fără a ține cont de contextul istoric, social și cultural în care s-a dezvoltat acea tradiție identitară, echivalează cu mitologizarea Ortodoxiei și cu marginalizarea ei. Este foarte important așadar ca noi, oamenii Bisericii, să renunțăm la automulțumirea narcisistă care duce doar la confruntări sterile. În schimb, trebuie să învățăm să oferim lumii esența adevăratei mărturii, cea a Domnului nostru."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1231, Ultimul acces: 2024-05-03 02:01:00