Magii de la Rasarit - exemplu de armonizare a mintii si inimii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Magii de la Răsărit - exemplu de armonizare a minții și inimii

[2014-01-08]
Una dintre expresiile folosite de Papa Francisc la Sfânta Liturghie din solemnitatea Epifaniei Domnului a fost: "Urmărind o lumină ei erau în căutarea Luminii". Pontiful se referea la experiența trăită de cei trei magi, în călătoria lor către Betleem, urmărind parcursul stelei vestitoare a Nașterii Mântuitorului. Pr. Salvatore Perrella, mariolog, a făcut pentru Radio Vatican un comentariu privind sensul spiritual al solemnității Epifaniei Domnului.
"Epifania este revelarea lui Cristos ca Lumină a lumii, ca mântuire a tuturor popoarelor". Epifania aduce în prim plan și imaginea așa-numiților magi, pe care astăzi i-am putea considera "căutători de Dumnezeu". "Erau oameni cu o inteligență limpede și cu un profund simț practic, care aveau capacitatea să armonizeze exigențele inteligenței cu cerințele inimii. În cazul lor, atât mintea cât și inima se aflau în căutarea lui Dumnezeu. Ei au ajuns să afle chipul lui Dumnezeu urmând simbolul stelei, ce reprezintă atât un semn cosmic cât și unul dintre cele mai semnificative semne și simboluri religioase. Epifania este o sărbătoare a luminii, o sărbătoare a identității lui Cristos ca Mântuitor al tuturor popoarelor. Acesta este semnificația esențială a Epifaniei Domnului".
Întrebat ce reprezintă Epifania și darurile pe care cei trei regi magi le duc Domnului, pr. Perrella a spus: "Ar fi necesar să se purifice puțin latura legendară, pentru a merge la aspectul spiritual al Epifaniei; probabil nu erau regi, nu erau trei, dar erau cu siguranță persoane care veneau din Orient și care și-au dedicat întreaga viață căutării adevărului, înțeles ca lumină pentru om, iar acest adevăr l-au aflat în Pruncul din Betleem, printr-o serie de circumstanțe ce alcătuiesc un plan divin. Textul din Evanghelia zilei, după Sfântul Matei, face trimitere la trei simboluri: aurul, simbol al regalității; tămâia, simbol al divinității și smirna, simbol al pătimirii, al suferinței, al morții. În sens profetic, magii văd în acest Prunc întregul mister al Mântuitorului: un Mesia divin, un Mesia regal, un Mesia suferind, slujitor al lui Dumnezeu."
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1297, Ultimul acces: 2024-04-28 09:24:23