Exercitiile spirituale ale Papei se concentreaza pe comuniune - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Exercițiile spirituale ale Papei se concentrează pe comuniune

[2012-03-01]
Comuniunea cu Dumnezeu, explicată în prima Scrisoare a Sf. Ioan, este tema centrală a exercițiilor spirituale din Postul Mare care se desfășoară în Vatican. Până sâmbătă, 3 martie 2012, Papa Benedict al XVI-lea și membrii Curiei Romane se adună în Capela Redemptoris Mater din Palatul apostolic, pentru a asculta trei meditații zilnice oferite de Cardinalul Laurent Monsengwo Pasinya, Arhiepiscop de Kinshasa, Republica Democratică Congo. Așa cum se obișnuiește, în această săptămână toate angajamentele Papei sunt suspendate, inclusiv audiența generală de miercurea.
Potrivit Radio Vatican, singurul mijloc de comunicare autorizat să înregistreze exercițiile spirituale, Cardinalul Monsengwo a arătat că din comuniunea cu Dumnezeu Biserica obține "milostivire" și "călăuzire plină de iubire". Intervievat de Radio Vatican, Arhiepiscopul de Kinshasa a explicat că "Sf. Ioan acordă multă atenție comuniunii în Biserică, atât comuniunii credincioșilor cu Apostolii cât și comuniunii credincioșilor cu Dumnezeu și a Apostolilor cu Dumnezeu. Este o temă interesantă, întotdeauna validă, deoarece în cadrul acestei teme vorbim despre toate problemele pe care le-a întâmpinat Biserica primară și pe care le putem întâlni astăzi".
Cardinalul Monsengwo Pasinya s-a referit la ruptura din comuniunea în Biserică: o ruptură a comuniunii datorată lipsei de credință; o ruptură a comuniunii datorată lipsei iubirii; o ruptură a comuniunii pentru că nu este urmată învățătura Apostolilor. În această privință el a arătat că "la începuturile Bisericii au existat persoane care nu au crezut în Isus, așa cum și astăzi există persoane care nu cred în El: ele nu cred că Isus este Mesia, nu cred că Isus s-a întrupat". Ioan a spus despre cei care nu credeau că Isus a venit: "Dintre noi au ieșit, dar nu erau de-ai noștri". Potrivit Cardinalului, "și astăzi avem comunități care au ieșit dintre noi: toate acele mici comunități pe care le numim 'Biserici ale trezirii' sau fundamentaliste; această realitate este abordată în textul Sf. Ioan. Care în final începe să vorbească despre credința în Isus Cristos, despre comuniunea cu Dumnezeu și, în același timp, dă criteriile pentru a fi în comuniune cu Dumnezeu".
Întrebat despre felul în care cuvintele Scrisorii Sf. Ioan se împletesc cu tema Postului Mare, Arhiepiscopul de Kinshasa a răspuns: "Postul Mare este, practic, a merge în deșert cu Isus pentru a fi mai aproape de Dumnezeu. Acolo unde Domnul a învins răul, și noi trebuie să învingem. Acolo, în deșert, unde Israelul a fost învins de rău, și noi trebuie să ne ferim de a fi învinși de rău. Astfel, aceasta este motivația Postului: faptul că ne ajută să trăim mai intens comuniunea cu Dumnezeu". Răspunzând la o întrebare despre Mesajul pentru Post din acest an, în care Papa Benedict al XVI-lea a subliniat foarte mult aspectul carității concrete, Cardinalul Monsengwo Pasinya a concluzionat: "Apelul Papei, pentru noi, este profund real: când cineva este în Africa și vede sărăcia, suferința, războaiele și tot haosul care există, nu poate să nu se gândească la aceasta. De aceea am acceptat fără îndoială Mesajul Papei: se potrivește cu realitatea noastră".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 896, Ultimul acces: 2024-05-15 13:10:01