Caracterul ecumenic al Patriarhiei Constantinopolului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Caracterul ecumenic al Patriarhiei Constantinopolului

[2010-02-06]
Săptămâna trecută, Comitetul pentru afaceri juridice și drepturile omului al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat și a recunoscut caracterul “ecumenic” al Patriarhiei Constantinopolului, informează assembly.coe.int, citat în ZiarulLumina.ro. Rezoluția este intitulat㠓Libertatea religioasă și drepturile omului pentru minoritățile nemusulmane din Turcia și minoritatea musulmană din Tracia (Grecia Orientală)”, și a fost aprobată de o majoritate semnificativă: 102 voturi pentru, 18 împotrivă și patru abțineri. Raportul a fost propus de europarlamentarul francez Michel Hunault, deputat din partea democraților europeni.
Adunarea Parlamentară invită Grecia și Turcia să își trateze toți cetățenii fără discriminare și fără a fi influențate de modul în care țara vecină își tratează cetățenii. Se face apel la ambele țări să ia măsuri pentru minoritățile religioase în domeniile educației și proprietății și să acționeze astfel încât majoritatea să nu considere minoritarii ca fiind străini în țara lor. Cu amendamentele adoptate, la inițiativa parlamentarilor bulgari, a fost recunoscută calitatea juridică a Patriarhiei de Constantinopol, iar cuvintele “Patriarhia Ortodoxă Greac㔠au fost înlocuite cu sintagma “Patriarhia Ortodoxă Ecumenică”, în ciuda faptului că, așa cum se precizează în raport, autoritățile de la Ankara au acuzat în mai multe rânduri Patriarhia Ecumenică pentru faptul că prin termenul “ecumenic” își arogă un statut supranațional. Într-adevăr, în 2007, Curtea de casație turcă a decis că nu există o bază legală pentru folosirea acestui cuvânt și că Patriarhia Ecumenică nu poate avea statut juridic.
Raportul Comitetului pentru afaceri juridice precizează că, prin deciziile acestea, autoritățile de la Ankara au dorit, de fapt, să micșoreze importanța Patriarhiei și că titlul “ecumenic” este în vigoare din secolul al VI-lea, fără să aibă un caracter politic recent. De asemenea, s-a propus încadrarea “comunității ortodoxe bulgare” din Istanbul în Patriarhia Ecumenică, respingându-se, astfel, denumirea “Exarhat ortodox bulgar”. De asemenea, deputații fac apel să fie rezolvată problema retrocedării bunurilor aparținând instituțiilor religioase, care au fost confiscate în 1974, fie restituindu-se proprietățile, fie printr-o despăgubire echitabilă. Guvernele celor două țări sunt chemate să informeze Consiliul European privind progresele făcute în decursul unui an, pe baza acestor rezoluții.
Se amintește și de un episod din anul 2004, când guvernul turc nu a răspuns la solicitarea Patriarhului Bartolomeu de numire a șase noi Mitropoliți în Sfântul Sinod fără cetățenie turcă (premieră în ultimii 80 de ani). Curtea de casație a decis atunci că, neavând statut juridic, Patriarhia Ecumenică nu poate avea ierarhi decât cetățeni turci. În comentariul raportului se spune și că Turcia a permis Patriarhiei să rămână pe teritoriul ei doar pentru scopuri religioase și spirituale. În 1923 și 1970, autoritățile au promulgat decrete prin care se impuneau restricții importante la alegerea Patriarhului ecumenic și a Mitropoliților, care trebuiau să fie turci. La 26 iunie 2007, Curtea supremă de justiție a Turciei a validat aceste restricții, și astfel spre scaunele arhierești pot accede doar cei 20 de turci care fac parte, în momentul de față, din clerul Patriarhiei de Constantinopol. În aceste condiții, se crede că în scurt timp se dorește să se ajungă la imposibilitatea alegerii unui Patriarh acceptabil pentru autoritățile turce.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1148, Ultimul acces: 2024-04-30 23:21:00