Protest fata de acordul prezumat la donarea de organe (comunicat) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Protest față de acordul prezumat la donarea de organe (comunicat)

[2009-02-17]
Douăzeci și două de organizații non-guvernamentale, printre care Federația Organizațiilor Ortodoxe Provita din România, Alianța Familiilor din România, Asociația Provita Media și altele, au remis Comisiilor Juridică și de Sănătate ale Camerei Deputaților scrisori deschise prin care își manifestă opoziția față de un proiect de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate. Modificarea ar urma să introducă noțiunea de 'acord prezumat' la donarea organelor.
'Acordul prezumat' presupune că persoana care nu și-a exprimat în timpul vieții refuzul de a-și dona organele, este de acord, în mod implicit, cu donarea. Semnatarii, în calitate de promotori ai valorilor vieții și ale familiei, consideră că, prin legiferarea acestui 'acord', departe de a se rezolva criza legată de cererea tot mai mare de organe pentru transplant, s-ar încălca grav convingerile religioase și etico-morale ale persoanei și s-ar favoriza abuzurile, mergând până la asasinarea unor persoane cu deficiențe în scopul recoltării de organe.
Astfel, 1) Juridic, acordul prezumat contravine spiritului și literei Constituției României, conform căreia persoana are dreptul să dispună de ea însăși, iar dreptul la integritate fizică și la libertatea credințelor religioase și a conștiintei este garantat. De asemenea, acordul prezumat vine în contradicție cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, Prima Declarație de la Helsinki și Codul de la Nuremberg. Este total împotriva demnității umane să consideri organele unei ființe umane ca proprietate a statului, fără consimțământul persoanei decedate. Nevoia pentru organe este irelevantă în fața acestui principiu moral.
2) Este complet greșit să presupui că tăcerea este echivalentă cu acceptarea. Pot exista situații în care, fără voia sa, persoana să nu reușească să își exprime obiecția de a nu dona (cazul minorilor sau adulților lipsiți de capacitatea de exercițiu). Prin urmare, neexprimarea obiecției nu echivalează în general cu consimțământul, iar acordul prezumat constituie o violare a voinței persoanei. 3) Acordul prezumat face ca o omucidere în scopul prelevării de organe să fie imposibil de dovedit de către medicul legist, deoarece un corp fără organe nu mai poate fi în atenția poliției.
Acordul prezumat este o poartă deschisă utilitarismului, teorie deosebit de periculoasă care clasifică persoanele în funcție de utilitatea socială. Legiferarea sa ar duce efectiv la legalizarea eutanasierii oamenilor în incapacitate mintală. Acest tip de legislație utilitaristă deschide calea altor intervenții non-terapeutice pe cei care nu și-au dat consimțământul (ca îndepărtarea de țesuturi și organe, avort și sterilizare), practici cu nimic mai prejos decât abuzurile eugeniste naziste.Semnatarii atrag atenția în scrisorile adresate Camerei Deputaților și că noțiunea de 'moarte cerebrală' este un subiect controversat și cer modificarea Legii nr. 95/2006 în privința definirii 'morții'. Așa cum este formulat amendamentul la lege, organele pot fi prelevate de la o persoană care nu a murit încă.
În încheierea scrisorii se mai precizează că, în cazul legiferării acordului prezumat, va fi contestată constituționalitatea legii. Cele 22 de organizații ale societății civice reamintesc și faptul că România este singura țară din UE care nu are o comisie națională de bioetică. Puteți consulta cele două scrisori deschise în format PDF: Prima scrisoare (01.02.2009) | A doua scrisoare (14.02.2009).
(Sursa: vezi aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 791, Ultimul acces: 2024-04-21 09:19:35