Drepturile umane si demnitatea migrantilor in epoca globalizarii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Drepturile umane și demnitatea migranților în epoca globalizării

[2009-02-17]
Punctul de pornire pentru tratarea problemei migrației este recunoașterea unității familiei umane, afirmă secretarul Consiliului Pontifical pentru Pastorala Migranților și Itineranților. Arhiepiscopul Agostino Marchetto a declarat acestea vineri, 13 februarie 2009, în Roma, la un simpozion pe tema 'Demnitatea umană și drepturile umane în epoca globalizării', organizată de Fundația Konrad Adenauer în colaborare cu Comunitatea Sant`Egidio. Arhiepiscopul și-a început discursul, intitulat 'Drepturile umane și demnitatea migranților în epoca globalizării', observând faptul că migrația 'constituie una dintre cele mai complexe provocări ale lumii noastre globalizate'.
'Punctul de plecare uman și eclesial este afirmarea egalității între persoane - dincolo de probleme de etnie, limbă sau origine - și a unității familiei umane'. Arhiepiscopul a explicat că acesta este motivul pentru care Biserica este 'extrem de atentă' la primirea și la asistarea pastorală a migranților, fără a uita că fenomenul migrației poartă în sine 'un amestec complex de îndatoriri și drepturi, dintre care primul este dreptul la mutare prin migrație'. Arhiepiscopul Marchetto a explicat că protejarea demnității umane 'evidențiază necesitatea unei asistențe pastorale specifice pentru prima și a doua generație de migranți', care trebuie să aibă în vedere 'respectul pentru folosirea limbii materne în cateheză, predicarea și administrarea sacramentelor, atenția la cerințele particulare ale pietății populare, și numirea de misionari specifici'.
Structurile pastorale, a adăugat el, trebuie 'să garanteze un proces progresiv de integrare activă în Biserica locală, care învinge, pe de o parte, tentațiile `colonizării religioase` și asimilării totale, și evită, pe de altă parte, formarea de ghetouri'. Alături de asistența pastorală, a continuat Arhiepiscopul Marchetto, 'nu trebuie să lipsească intervențiile adecvate sociale, civile și politice'. El a arătat că cunoașterea diferitelor grupuri etnice și a culturilor lor este văzută ca 'un pas obligatoriu care trebuie să fie inserat în programele educaționale și în cateheză'. Structurile pentru asistența pastorală a migranților 'trebuie să prețuiască ocaziile de întâlnire și dialog, care pot ajuta la îmbunătățirea relațiilor interpersonale și de asemenea pot favoriza o mai completă și convingătoare mărturie dată mesajului evanghelic'.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 843, Ultimul acces: 2024-04-28 03:11:19