Clopotul Maria Dolens va rasuna la 1 ianuarie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Clopotul Maria Dolens va răsuna la 1 ianuarie

[2005-12-31]
Papa Benedict al XVI-lea va încheia anul 2005 cu tradiționalul Te Deum, în Bazilica San Pietro, ca mulțumită pentru binecuvântările de la Dumnezeu din acest an. La 1 ianuarie va inaugura noul an cu Liturghia pentru solemnitatea Fecioarei Maria, Maica lui Dumnezeu; tot în această zi în Biserica Catolică este celebrată Ziua Mondială pentru Pace.

Ceremoniile de sfârșit de an vor începe sâmbătă în Bazilica Vaticană la 6PM. Vor urma apoi primele Vespere ale sărbătorii mariane din ziua următoare. După această slujbă, Sfântul Părinte va vizita ieslea de Crăciun din centrul Pieței San Pietro. La Liturghia de a doua zi, fiind a 39-a Zi Mondială pentru Pace, vor participa în San Pietro toate corpurile diplomatice acreditate pe lângă Sfântul Scaun. Duminică la amiază Papa va conduce rugăciunea Angelus. Se va stabili atunci o legătură prin intermediul televiziunii între Piața San Pietro și orașul Rovereto, din nordul Italiei, unde există un clopot uriaș dedicat tuturor soldaților uciși în bătălie. Astfel, la 1 ianuarie, în Ziua Mondială a Păcii, clopotul uriaș va răsuna în mod simbolic.

Amplasat pe un deal deasupra orașului Rovereto, clopotul gigantic a fost turnat în 1924 din armamentul folosit în primul război mondial, fiind dedicat soldaților din toate țările, căzuți pe câmpul de luptă. Clopotul a primit numele Maria Dolens. Datorită unei fisuri care nu a putut fi reparate, clopotul a fost returnat în 1964 și sfințit în 1965 de Papa Paul al VI-lea. Maria Dolens este cel mai mare clopot din lume, cu o înălțime și un diametru de peste 3 metri și cântărind peste 22 de tone. Pe clopot există două inscripții: "Cu pace nimic nu se pierde; cu război totul poate fi pierdut", Papa Pius al XII-lea; și "In pace hominum ordinata concordia and tranquilla libertas", Papa Ioan al XXIII-lea.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1781, Ultimul acces: 2024-05-01 17:09:05