Biserica lui Cristos este Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica lui Cristos este Biserica Catolică

[2005-12-08]
Conciliul Vatican II (CV2) învață că "Biserica lui Cristos este Biserica Catolică" și rămâne pe veci "în plinătatea ei", se spune într-un studiu publicat de L`Osservatore Romano. Cotidianul semi-oficial al Vaticanului a publicat în 5 și 6 decembrie un lung articol pentru a clarifica interpretările eronate de după CV2, care diluează identificarea între Biserica lui Cristos și Biserica Catolică. Unele interpretări post-conciliare eronate insistă chiar că nu există vreo diferență între Biserica Catolică și celelalte comunități creștine.

Articolul lămuritor apare în pragul aniversării a 40 de ani de la încheierea CV2. Studiul este semnat de pr. iezuit Karl Josef Becker, concentrându-se pe nr. 8 din constituția dogmatică "Lumen Gentium", în care se afirmă că "Biserica lui Cristos subzistă în Biserica Catolică, cârmuită de urmașul lui Petru și de Episcopii în comuniune cu el". Înțelesul expresiei "subzistă în" - în original "subsistit in", care dă de altfel titlul articolului - a provocat aprinse dezbateri teologice de-a lungul timpului. Printr-o lungă analiză a drumului urmat de Conciliu până la a face această afirmare, și luând în seamă ceea ce decretul conciliar "Unitatis Redintegratio" afirmă despre ecumenism, pr. Becker trage două concluzii.

Prima este că "Biserica lui Cristos este Biserica Catolică și rămâne în ea pentru totdeauna în plinătatea ei. Înainte, în timpul și după Conciliu, doctrina Bisericii Catolice a fost, este și va fi aceasta." În al doilea rând, teologul clarifică faptul că "în celelalte comunități creștine există elemente ecleziale de adevăr și de sfințire care sunt specifice Bisericii Catolice și care conduc spre unitatea cu ea". De ce sunt aceste elemente numite "ecleziale"? - se întreabă teologul. Printre răspunsuri el afirmă că "sunt `ecleziale` pentru că sunt proprii Bisericii Catolice". În sens larg, se poate spune că "Biserica lui Cristos acționează în comunitățile creștine în măsura în care Cristos, ca și cap (nu trup) al ei, acționează în aceste comunități. Cristos și Duhul Sfânt acționează în ele, întărind elementele care conduc spre unitatea creștină într-o unică Biserică."

Se așteaptă ca articolul să fie tradus și să apară în toate edițiile lingvistice ale L`Osservatore Romano.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 907, Ultimul acces: 2024-05-16 11:50:55