Intalnire ecumenica si de rugaciune la Otelu Rosu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întâlnire ecumenică și de rugăciune la Oțelu Roșu

[2022-01-25]
În cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor ce se desfășoară în fiecare an în săptămâna 18-25 ianuarie, joi, 20 ianuarie 2022 la biserica greco-catolic㠄Nașterea Maicii Domnului” din Oțelu-Roșu a avut loc o întâlnire ecumenică și de rugăciune, organizată în conlucrare frățească de Preasfințitul Lucian Mic, Episcop ortodox al Caransebeșului, Excelența Sa Iosif-Csaba Pál, Episcop romano-catolic de Timișoara și Preasfinția Sa Călin-Ioan Bot, Episcop auxiliar greco-catolic de Lugoj. Alături de cei trei ierarhi au luat parte preoți protopopi și decani, precum și preoți parohi aparținând celor trei confesiuni împreună cu credincioși ortodocși, greco-catolici și romano-catolici din Oțelu Roșu, Băuțar, Caransebeș, Reșița și de pe Valea Bistrei.

În deschiderea programului, Preasfințitul Ioan i-a salutat pe cei prezenți și a prezentat programul întâlnirii. De-asemenea a adus salutul Preasfințitului Alexandru Mesian, Episcop Eparhial de Lugoj cu această ocazie. Preasfințitul Ioan a transmis celor prezenți că bucuria cea mai mare a întâlnirii este aceea că însuși Cristos se bucură, văzând ierarhii și credincioșii de diferite confesiuni rugându-se împreună. Totodată, Preasfinția Sa a menționat că este deosebit de recunoscător Excelenței Sale Iosif Csaba Pál și Preasfinției Sale Lucian Mic pentru inițiativa acestei întâlniri. În continuarea programului a avut loc rânduiala Acatistul Maicii Domnului care a fost condusă de părintele Flavius-Manuel Jurca, protopop de Sarmizegetusa și paroh la Oțelu Roșu. Răspunsurile au fost oferite cu măiestrie de corul „Charis” al mănăstirii „Preasfânta Treime” din Giroc.
După Acatistul Maicii Domnului, a urmat cuvântul de învățătură al Episcopului diecezan de Timișoara Iosif-Csaba Pál, care a făcut o frumoasă paralelă între neliniștea lui Irod și neliniștea omului de azi. „Așa cum neliniștea vine din interiorul omului, din inima sa, din dezordinea de acolo, așa și pacea poate veni tot din inima omului, dacă acea inimă l-a primit pe Isus. Cel care îl caută pe Cristos are pace. Din întâlnirea cu Cristos vine pacea. Oamenii care au pace au lumină, au blândețe și trăiesc în speranță”, a spus Excelența Sa. În continuare, Preasfințitul Lucian Mic a transmis un mesaj de unitate, citând din lucrarea Sfântului Ciprian de Cartagina, „De Catholicae Ecclesiae Unitate”: „Episcopii sunt legați unii de alții prin legea dragostei și a armoniei neîmpărțite, sub conducerea Sfântului Duh. Nimeni nu îl poate avea Tată pe Dumnezeu, dacă nu are Biserica drept mamă. (…) Să punem un început bun vieții noastre duhovnicești și unității dintre noi, credincioșii”, a concluzionat Preasfinția Sa Lucian.
La final, părintele protopop Flavius-Manuel Jurca, a mulțumit celor trei Ierarhi, preoților prezenți și tuturor credincioșilor pentru participare. La final, Preasfințitul Ioan a înmânat cadouri simbolice Preasfinției Sale Lucian Mic, Excelenței Sale Iosif-Csaba Pál, părintelui Ciprian Barcan, cel care a ctitorit biserica greco-catolică din Oțelu Roșu, și lui Grigore Goja, Viceprimarul orașului Oțelu Roșu. (ipod. Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 532, Ultimul acces: 2024-06-19 11:08:40