Vizita pastorala a PS Alexandru Mesian in parohia Sfantul Nicolae din Hateg - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vizită pastorală a PS Alexandru Mesian în parohia Sfântul Nicolae din Hațeg

[2020-01-30]
Duminică, 26 ianuarie 2020, în a XXXII-a Duminică după Rusalii, Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, la invitația pr. Nicolae-Doinel Preda, Protopop de Hațeg, a fost în vizită pastorală în parohia Sfântul Nicolae din Hațeg. Semnificația acestei vizite a fost îmbogățită și de sărbătorirea cu acest prilej a unor de evenimente celebrate în trecutul apropiat: Jubileul de 25 de ani de episcopat al Preasfinției Sale Alexandru Mesian, aniversarea împlinirii vârstei de 83 de ani de către Preasfinție Sa Alexandru Mesian, Jubileul de 25 de ani de căsătorie („Nunta de Argint”) al pr. Nicolae-Doinel Preda cu preoteasa Emilia Preda, Jubileul de 25 de ani de preoție al pr. Nicolae-Doinel Preda, precum și aniversarea de 25 de ani a ing. Darius Emanuel Preda, fiul familiei Preda.

La acest ceas de sărbătoare au concelebrat Sfânta Liturghie alături de Preasfinția Sa Alexandru Mesian: pr. Nicola Lauš jun., Cancelar și Econom al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara; pr. Nicolae-Doinel Preda, Protopop de Hațeg și paroh al locului; pr. Adrian Nagy, Protopop de Lupeni; pr. Flavius-Manuel Jurcă, Protopop de Sarmizegetusa; pr. Leonard Dacian Bulzan, paroh la Vulcan; pr. Radu Cristian Homm, paroh la Caransebeș și Bucova; pr. Dorin Tiberiu Szilveszter, paroh la Bărbăteni; pr. Vasile Solomon, paroh la Petroșani; pr. Daniel-Ilie Solomon, paroh la Tuștea; pr. Silviu Augustin Stroia, paroh la Silvașul de Sus și Silvașul de Jos; pr. Paul Marius Frățilă, paroh la Totești și Samizegetusa; și pr. Nicușor Poroabă, paroh la Pui. Am fost onorați de prezența în mijlocul nostru a prof. univ. dr. Sigismund Duma și a ing. Aurel Ciora. Pe lângă membrii comunității parohiale din Hațeg au fost prezenți credincioși din Protopopiatele de Hațeg, Lupeni și Sarmizegetusa.
În cuvântul de învățătură adresat, conform pericopei evanghelice din Duminica 32 după Rusalii, a întâlnirii dintre Isus și vameșul Zaheu (Luca 19,1-10), Preasfinția Sa a pornit de la momentul trezirii conștiinței lui Zaheu. Chiar dacă era corupt și abuza de funcția sa, o fărâmă de conștiință dreaptă a rămas în sufletul său. Își găsește un loc din care poate să îl vadă pe Isus, se urcă într-un sicomor, iar întâlnirea începe în conștiința lui Zaheu, Dumnezeu simte dorința acestuia de a-l întâni. Isus se oprește, acceptă deschiderea lui Zaheu față de Dumnezeu și disponibilitatea de schimbare a propriei vieți, și se invită: „Zahee, coboară-te, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân”. În fața prejudecăților și a condamnărilor venite din partea celor care se rezumă doar la litera Legii, Isus ne descoperă spiritul Legii: „Căci Fiul omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut”.
Fiind in casa lui Zaheu, pe care o putem vedea ca pe un confesional, Isus primește recunoașterea păcatelor sale, dorința de îndreptare a răul făcut și de a-și schimba viața: „Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit”. Așadar Zaheu este cu adevărat un „fiu al lui Avraam” și „mântuire s-a făcut casei acesteia”. El devine un model pentru fiecare dintre noi, un model de examen de conștiință, de refacere a vieții noastre și de regăsire a liniștii sufletești. Copacul zilelor noastre este rugăciunea, este căința, este slujirea. Astăzi sunt alți copaci în care ne putem urca pentru a-l întâlni pe Cristos: lectura Sfintelor Scripturi, participarea la Sfânta Liturghie, părerea de rău pentru păcatele săvârșite, repararea răului făcut și slujirea lui Dumnezeu. „Isus ne vede și pe noi așa cum l-a văzut și pe Zaheu, ne vede conștiințele fiecăruia, de aceea, iubiți credincioși, trebuie să urmăm și noi exemplul acestui om care s-a convertit și care a avut incomparabil mai mare liniște sufletească când a auzit cuvintele ‘Astăzi s-a făcut mântuire s-a făcut casei acesteia'”.
După predică a urmat binecuvântarea și punerea inelelor de argint cu ocazia celebrării Jubileului de 25 de ani de căsătorie. La încheierea Sfintei Liturghii, pr. protopop Nicolae-Doinel Preda a prezentat un scurt istoric al Bisericii Greco-Catolice din ținutul Hațegului, începând cu anul 1994. Au fost reamintite figurile IPS Ioan Ploscaru și a pr. Pavel Dragotă, ambii de pie memorie. A mulțumit Preasfinției Sale Alexandru Mesian pentru tot sprijinul acordat și „tuturor credincioșilor din toate parohiile Protopiatului de Hațeg cu care am colaborat pe parcursul celor 25 ani pentru binele Bisericii și preamărirea Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi”. (pr. prot. Flavius-Manuel Jurcă pentru EpiscopiaLugoj.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 658, Ultimul acces: 2024-04-29 08:03:49