Papa Francisc: Injosirile vietii ne arata daca suntem crestini adevarati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Înjosirile vieții ne arată dacă suntem creștini adevărați

[2020-01-30]
Liturghie în capela Casei Santa Marta
„Cu măsura cu care măsurați vi se va măsura și vi se va da în plus” (Mc 4,24), spune Isus la Evanghelia zilei proclamată după calendarul roman sau latin la Sf. Liturghie de joi. Făcând un comentariu pe marginea lecturii evanghelice de la Sfânta Liturghie, Papa Francisc a insistat asupra acestor cuvinte pentru a atrage atenția asupra unui pericol frecvent al vieții spirituale: acela de a-i judeca pe alții după un criteriu care nu merge pe urmele lui Isus.

„Care este măsura cu care îi măsor pe ceilalți? Cu ce măsură măsor propria persoană? Este o măsură generoasă, plină de iubirea lui Dumnezeu sau o măsură de nivel scăzut? Cu această măsură voi fi judecat și eu, alta nu există: exact aceea pe care eu o folosesc. Care este nivelul la care am fixat ștacheta mea? La un nivel înalt? Trebuie să ne gândim la acest lucru. Putem observa care este adevăratul nivel nu doar în lucrurile bune pe care le facem sau în cele rele, dar în stilul continuu al vieții.” Fiecare dintre noi, a remarcat mai departe Sfântul Părinte la predică, și-a făcut un stil de viață cu un fel de a măsura propria persoană, lucrurile și pe ceilalți, dar aceeași măsură va fi folosită de Domnul față de noi. Drept urmare, cel care măsoară cu egoism, la fel va fi măsurat și el; cel care măsoară fără îndurare și, din dorința de a se cățăra pe scara vieții, „este capabil să calce în picioare capul tuturor”, va fi judecat la fel, adic㠄fără îndurare”. Creștinul autentic, însă, are un model de urmat în această privință.
„Creștin fiind, trebuie să mă întreb care este piatra de referință, piatra de comparație pentru a afla dacă sunt la un nivel creștin, la un nivel pe care îl vrea Isus. Este capacitatea de a mă smeri, capacitatea de a îndura umilințele. Un creștin care nu este capabil să ia asupra sa înjosirile vieții, duce lipsă de ceva. Este un creștin ‘vopsit’ sau din interes. ‘De ce acest lucru, părinte?’ Pentru că l-a făcut Isus, s-a nimicit pe sine, spune [apostolul] Paul: ‘S-a nimicit pe sine până la moarte și încă moartea pe cruce’ (cf. Fil 2, 5-11). El era Dumnezeu, dar nu s-a agățat de această realitate: s-a nimicit pe sine. Acesta este modelul.” Ca exemplu al unui stil de viață numit „mundan”, incapabil de a urma modelul lui Isus, Papa a citat „plângerile” pe care i le transmit Episcopii atunci când aceștia întâmpină dificultăți în a-i transfera pe preoți într-o parohie considerat㠄de categorie inferioară”, nu superioară, cum și-ar dori, ajungând să resimtă transferul ca pe o pedeapsă. La urma urmei, unul poate să își dea seama de stilul său, de modul său de a judeca realitatea după comportamentul pe care îl arată în fața înjosirilor. Există, altfel spus, „un fel mundan de a judeca, un fel păcătos de a judeca, un fel antreprenorial de a judeca”, după cum exist㠄un fel creștin de a judeca”.
„‘Cu măsura cu care măsurați vi se va măsura și vouă’, cu aceeași măsură. Dacă e o măsură creștină, care îl urmează pe Isus pe calea Sa, cu aceeași măsură voi fi judecat și eu, cu multă, multă, multă îndurare, cu multă compasiune, cu multă milostivire. Dar dacă măsura mea este lumească și mă folosesc doar de credința creștin㠖 da, merg la Liturghie, dar duc o viață mundan㠖 voi fi măsurat cu această măsură. Să îi cerem Domnului harul de a trăi creștinește și, mai ales, de a nu ne teme de cruce, de înjosiri, pentru că aceasta este calea pe care El a ales-o ca să ne mântuiască. Aceasta este calea care garantează că măsura mea este creștină: capacitatea de a duce crucea, capacitatea de a îndura înjosirile.” (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 661, Ultimul acces: 2024-04-30 05:54:22