„Ianuarie romanesc la Gyula”, Ungaria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Ianuarie românesc la Gyula”, Ungaria

[2020-01-31]
Sub genericul „Ianuarie românesc la Gyula”, Consulatul General al României la Gyula (Jula), a organizat miercuri, 29 ianuarie 2020, o manifestare culturală devenită tradițională, dedicată mai multor evenimente din această perioadă: împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850); Ziua Culturii Naționale Române; Unirea Principatelor Române, la 161 de ani de la realizarea ei (în 24 ianuarie 1859) și aniversarea a 69 de ani de la apariția la Gyula a primului număr al publicației „Foaia Românească”. Manifestarea a fost organizată cu sprijinul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV), la sediul din Gyula al UCRU. Această manifestare a ajuns la cea de-a șasea ediție, sub coordonarea consulului general al României la Gyula, Florin Vasiloni.
La manifestare au participat peste 100 de persoane, membri, reprezentanți și conducători ai comunității românești din Ungaria și oaspeți de seamă din România (din Arad, Oradea, Chișineu-Cris, Timișoara etc.). La manifestare au participat numeroase oficialități: Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU); pr. Marius Maghiaru, protopop de Budapesta și președinte al UCRU; Daniel Banu, consulul General al României la Seghedin (Syeged); Bogdan Geană, reprezentant al Institutului Cultural Român, filiala Seghedin; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Vasile Sucigan, președintele Autoguvernării Românești din Gyula; Ghorghe Sălăjan, primarul orașului Aletea (Elek); Margareta Tat, primarul comunei Micherechi (Mehkerek); Eva Iova-Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”, Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), însoțită de directorii adjuncți și alte cadre didactice a instituției; Tunde Nyari Ruja, directorul Grădiniței din Micherechi; pr. Aurel Becan, Ioan Ruja, Cornelia Taga, membri ai prezidiului UCRU; Emilia Martin, muzeograf la Muzeul Județean „Munkacsy M.” din Bichișceaba (Bekesksaba); Corina Sebestyen, redactor la săptămânalul „Cronica”; Ion Budai, fost director al LNB și președinte al AȚRU, alți preoți ai EORU, ș.a.
Din România au participat printre alții Alina Pădurean, decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; Amelia Palcu, directorul Liceului „Mihai Veliciu” și Izabela Țărău-Radvanski, președintele Tribunalului Chișineu-Criș (jud. Arad); Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, din Oradea, Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Oradea (AFOREO), ș.a.
Cuvinte de salut au fost adresate din partea pr. Marius Maghiaru, consulului general Florin Trandafir Vasiloni și Evei Iova Șimon. Un cuvânt de binecuvântare și de felicitare a fost adresat de Preasfințitul Părinte Siluan, care a precizat că manifestările de acest fel ajută foarte mult la cunoașterea unor evenimente importante din istoria neamului nostru și la afirmarea și consolidarea identității naționale, spirituale și culturale românești, iar ele sunt apreciate nu doar de membri comunității românești din Ungaria, ci și de toți cei care iau parte la ele.
O prezentare despre unirea Principatelor Române și contextul realizării ei a fost oferită publicului de Robert Sălăjan, profesor de istorie la LNB. Personalitatea și geniul eminescian au fost aduse înaintea tuturor, prin poezii și cântece, de către elevii de la Școala Generală din Micherechi, îndrumați de dir. Ana Ruja și prof. Mihaela Baicu și de elevii de la Școala Generală și Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, sub coordonarea prof. Beata Condoroș, Maria Sucigan și Livia Stăvaru. Elevii au primit numeroase aplauze, dar și dulciuri, din partea consulului general Florin Vasiloni.
A urmat apoi mesajul doamnei decan Alina Pădurean, care a marcat și lansarea a două volume, în română și engleză, intitulate: „Europa: Tradiție, cultură și administrație”, ce cuprind lucrările științifice prezentate la o conferință internațională, organizată de Consulatul General al României la Gyula și UAV, desfășurată cu ocazia de Zilei Europei în anul 2019, ce a marcat și deținerea președinției Consiliului UE de către România. Volumele au apărut la Editura „Presa Universitară Clujeană”.
Eva Iova-Șimon, a prezentat, la rândul ei, o nouă publicație a românilor din Ungaria, și anume „Calendarul Românesc” pe anul 2020. Câteva exemplare din publicațiile au fost distribuite unor conducători de instituții, prezenți în sală. Un moment apreciat de public a fost recitalul muzical susținut de tânărul solist Alexandru Ticula, care a venit la Gyula prin sprijinul UAV din Arad. Și de această dată, în holul de la sediul UCRU a fost prezentată o expoziție de cărți de literatură română, aduse prin grija și donația Bibliotecii Județene din Oradea, sub genericul „De la lume adunate și înapoi la lume date”, care au fost oferite în dar românilor din Ungaria.
Toți cei prezenți au participat apoi și la o recepție comună, oferită de Consulatul general al României la Gyula.











www.youtube.com/watch?v=5RPUA8Hnb1o

Sursa: Vasiloni Trandafir Florin


Contor Accesări: 1512, Ultimul acces: 2024-05-01 01:47:06