Iasi :: Manastirea Frumoasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Frumoasa
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Radu Vodă nr. 1
Cod poștal:700679
Persoană de contact :Stavrofora Sofia Bordeianu
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:frumoasa.mmb.ro
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril, Adormirea Maicii Domnului (15 august)
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:Pelerinului care intra in oras dinspre sud, pe drumul de fier al bucurestilor, i se infatiseaza, pe partea dreapta, sub dealul Cetatuii, silueta eleganta a Bisericii Frumoasa.
Cea mai veche ctitorie ce s-a inaltat pe acest loc a fost creata de Meletie Balica, portar al Sucevei si hatman al Moldovei, originar din Tara Romaneasca, descendent din familia boierilor Buzesti. Inainte de 1586, aceasta a fost inchinata manastirii Schimbarea la Fata, de la Muntele Sinai. Din Iasi au mai fost inchinate la Sinai bisericile Sf. Lazar si Sf. Parascheva.
Grigore II Ghica a reconstruit biserica, intre 1727 si 1733, in stilul Renasterii. Noua infatisare a constructiei a impresionat pe contemporani, care i-au zis "Frumoasa".
Actuala biserica este constructia egumenului Ioasaf Voinescu, care a rezidit-o in 1836, cum arata si pisania, care aminteste, pe langa marii voievozi Mihail si Gavril, un al doilea hram in cinstirea Adormirii Maicii Domnului (Uspenia) .
Alte informații:Noul stil al bisericii este Clasicismul, venit la noi de pe filiera ruseasca. Trasatura definitorie este tratarea unitara a spatiului interior, compartimentele traditionale ale bisericii fiind subliniate doar la nivelul acoperisului, prin patru turle distincte asezate in linie, dupa moda ruseasca. Imbinarea intre formele simple, sobre, de factura clasica si elementele rasaritene, imprima constructiei un caracter exotic, nu lipsit de frumusete in eclectismul sau.
In pronaosul bisericii se afla mormantul de marmora al domnitei Ruxandra, Fiica lui Grigore Ghica voda.
pictura, in tempera, este viu colorata. Se mai pastreaza portrete votive din 1841, reprezentand pe Grigore II Ghica cu familia sa si pe egumenul Ioasaf Voinescu. Pe arcul-dublou dintre pronaos si naos, unde sunt infatisate cele sapte sinoade ecumenice, a fost zugravit si asa numitul "sinod de la Iasi". Vechiul oras a fost zugravit in fundal. In interior se pastreaza o icoana a Maicii Domnului, daruita de doamna Ecaterina Mavrocordat si piatra de mormant, de marmura, impodobita cu stema tarii a domnitei Ruxandra.
Mihail Sturza a impodobit interiorul bisercii si a ridicat alaturi un mausoleu de marmura pentru mormintele membrilor familiei sale. Monumentul (1833) aminteste inceputurile sculpturii statuare din Moldova. Este alcatuit dintr-un grup statuar biblic, dominat de un inger care se sprijina pe un mic obelisc. Pe soclul de marmora, este reprezentata o clepsidra de nisip, care simbolizeaza curgerea iremediabila a timpului. Dedesubt intalnim Stema Moldovei, asa cum arata ea in veacul XIX. Trupul lui Mihail Sturza, insa, nu a mai fost inhumat aici ci in biserica ctitorita de el la Baden-Baden.
Turnul clopotnita de la intrarea in incinta manastirii si vestitul "Palat de pe ziduri" , sunt construite dupa planurile arhitectului Martin Kubelca, la 1819.
Din constructiile de la Grigore II Ghica se mai pastreaza zidul cu metereze ce inconjoara incinta, avand o inaltime de 4m. Pe latura sudica a zidurilor se deschide si astazi "Poarta Spanzuratilor", numita asa deoarece dadea spre locul executiilor publice a talharilor, in zilele de iarmaroc.
Frumoasa a fost mult timp biserica de mir, iar parohia s-a remarcat prin opera social-fialntropica din ultimii ani. Intregul ansablu manastiresc de odinioara este obiectul unui amplu proces de restaurare.
În vara anului 2003 IPS Daniel Mitropolitul Modovei și Bucovinei dispune ca biserica să redevină mănăstire de maici.
Cod Monument:IS-II-a-A-04006
Nr. vizualizări:17211
Data ultimei vizualizări:2024-05-03 01:24:49
Data ultimei actualizări:2016-07-26 11:07:50
Data încărcării pe sit:2005-11-24 00:41:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-12-08
Aparat: Nikon D40x
Contor: 626

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy