Mihaileni :: Biserica Sf. Mihai - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Mihai
Mihăileni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Mihăileni (maghiara: Csíkszentmihály)
Comună:Mihăileni
Județ:Harghita
Adresa:nr. 183
Cod poștal:537200
Telefon :0266... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @freemail.hu
Adrese utile:www.ersekseg.ro, www.csikszentmihaly.ro, judetulHarghita.ro, hr.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Tankó Szilveszter-László
Hram:Sf. Arh. Mihail
Detalii:Biserica romano-catolică este declarată monument conform registrului monumentelor ale județului Harghita din 1992. Se află în apropierea stației de cale ferată. Și-a căpătat forma actuală în urma reconstrucției din 1448. Orbán Balázs, citând o consemnare a episcopului Szepesi din 1103 consideră, că în locul actual s-a aflat o biserică la începutul secolului al XII, ceea ce ar însemna, că este una din primele biserici din Secuime. Este o construcție în stil gotic. Statuia din lemn care reprezintă Arhangelul Mihail, datând din 1510-20 se află azi în colecția Muzeului Secuiesc al Ciucului. Biserica găzduiește una din rarele inscripții runaice secuiești.
Alte informații:Biserica a fost construită, potrivit lui Miklós Endes, în anul 1198. Ea a menționată, împreună cu localitatea, pentru prima oară în hrisoave, în 1332 de S. Michaele. Ea are elemente arhitecturale romanice, gotice și baroce.
În timpul atacurilor turco-tătărești din 1661, biserica și turnul au suferit pagube importante. Unul dintre clopotele turnului a fost turnat în 1666. În 1694, tătarii au atacat pentru ultima dată satul Mihăileni, turnul bisericii fiind din nou stricat de ei. La începutul sec. XVIII, turnul a fost reconstruit. Zidul bisericii datează din sec. XVII și are 3 m înălțime. Prima renovare a avut loc in 1552, sub supravegherea lui Balázs Orbán, în anul 1819, apoi în 1859, sub Benkő Károly (acesta primind permisiunea episcopului Ignác Szepesy, în 1823) .
Biserica catolică are forma poligonală, cu o absidă închisă, lungimea ei fiind de 10, 3 m, lățimea de 6, 6 m și se închide cu trei laturi ale octogonului. Pe unul din pereții interiori se vede stema sculptată a nobilului Hontpázmány și cea a voievodului ardelean Ioan Szentgyörgy. Gravura bisericii are două colțuri închise, cu un scut sculptat ce Îl înfățișează Hristos suferind, iar o altă emblemă are forma trandafirului, reprezentând-o pe Fecioara Maria. Fragmentele de frescă din legenda Sfântului Ladislau recent descoperite pot fi văzute.
Lungimea navei este de 10, 20 metri lățime și de 6, 60 metri lățime. Colțurile de sud-vest și de nord-vest ale navei sunt sprijinite de piloni grei. La sud, este atașată o aripă laterală. Colțurile sanctuarului, ce se termină cu cele cinci laturi ale octogonului, sunt întărite de stâlpi, cu trei ferestre semicirculare.
Prima descriere detaliată a clădirii monumentului datează din 1929, de la József Sebestyén.
Atât satul, cât și biserica de aici sunt amintite pentru prima dată în 1332. De-a lungul secolelor, biserica a fost reconstruită în mai multe rânduri.
Corul a fost modificat în secolul al XV-lea, când a fost ridicat și un turn, înălțat ulterior. Zidul de incintă al bisericii a fost construit în secolul al XVII-lea. Frescele din interior se păstrează în stare fragmentară, valoarea lor este însă deosebită, fiind vorba despre lucrarea aceluiași pictor care a realizat și picturile din biserica de la Dârjiu.
Printre reprezentări putem vedea fragmente din Legenda Sf. Ladislau: capetele retezate ale cumanilor, mâinile, tichiile acestora, alături de care mai poate fi identificate piciorul din față al calului regelui, șaua acestuia și armura Sf. Ladislau.
Cod Monument:HR-II-a-A-12875
Nr. vizualizări:6907
Data ultimei vizualizări:2024-04-29 00:46:25
Data ultimei actualizări:2022-11-13 11:31:37
Data încărcării pe sit:2005-09-30 06:22:04
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-09-28
Contor: 154

Vedere de ansamblu
Foto: Micheller János