Valea Plopului :: Biserica Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi
Valea Plopului
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Valea Plopului
Comună:Posești
Județ:Prahova
Cod poștal:107449
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, posesti.infoprimarie.ro, www.cjPH.ro, ph.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Nicolae Tănase
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:„Construcția Sfintei Biserici actuale din parohia Sfinții Voievozi Valea Polpului, Plasa Vălenii de Munte, județul Prahova, s-a început în anul 1930. Inițiativa a fost luată de Părintele paroh Avraam Teodorescu. Însă n-a putut să-și pună în aplicare planul său, întrucât moare în ianuarie 1930. (. . . ) După moartea Părintelui, Consiliul parohial a făcut formele cuvenite spre a pune în aplicare inițiativa acestuia.
Soții Spirea A. Vasile și Filofteia Sp. Vasile au donat în acest scop suprafața de 836 mp, iar Nicolae C. A. Roșca, o suprafață de 119 mp, teren pentru construcție.
În anul 1930 construcția bisericii a început cu ajutorul donațiilor sătenilor. A fost învelită cu tablă, tencuită în interior, cu bolțile făcute din scândură, pe care urma să se execute pictura.
În anul 1940, în urma cutremurului din 10 noiembrie, biserica a suferit avarii grave și construcția a fost oprită. Abia în anul 1944, în luna august, s-a început lucrarea de restaurare, care a durat până în anul 1947, în luna noiembrie fiind târnosită și dată cultului. La cutremurul cel mare din 4 martie 1977, s-a dărâmat din temelii, fără ca să mai poată fi refăcută.
Părintele Tănase, sosit în parohie nu cu mult timp în urmă, a început prin a face curățenie, sortând și folosind din materiale pentru lucrările de reconstrucție. În primăvara anului 1980 s-a înconjurat curtea bisericii cu un zid-gard făcut din piatra rezultată în urma dărâmării și s-a făcut o fântână chiar lângă locul bisericii, pentru nevoile parohiei și ale vecinilor, dar mai ales pentru lucrările de construcție pe care doreau să le înceapă.
Deși nu aveau nici un fel de permisiune din partea autorităților de stat, care nu voiau să audă de construcția unei biserici din temelii, mai ales de această mărime, într-o perioadă în care puterea comunistă, folosindu-se de fel și fel de subterfugii mai mult sau mai puțin puerile, dărâma biserici și mănăstiri, părintele a hotărât, de comun acord cu oamenii să pornească lucrările, cu toate riscurile împotrivirii regimului.
Astfel, până la 1 noiembrie 1980 s-a terminat de turnat centura de sub ferestre, iar până în ajunul praznicului s-a ajuns cu zidăria deasupra ferestrelor, turnându-se și o parte din centură. Puțin câte puțin, deoarece se construia în ascuns, mai mult noaptea, fiind tot timpul atenți să nu fie surprinși, s-au ridicat toate zidurile, astfel încât la 18 aprilie s-a săvârșit slujba Învierii în biserica nou-construită, printre schele și pietriș.
Pe 24 mai au început ridicarea turlei centrale, iar în vară s-a început tencuirea în interior și în exterior, care a fost terminată în vara anului următor, când s-a început și pictura interioară. După ce s-au zidit și turlele de deasupra cafasului, precum și turnare fundației și a stâlpilor pridvorului, lucrările au fost sistate”.
Nr. vizualizări:3144
Data ultimei vizualizări:2024-05-01 12:27:57
Data ultimei actualizări:2014-04-01 05:18:58
Data încărcării pe sit:2012-01-16 08:33:35
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2004-08-15
Aparat: Canon Canon PowerShot G5
Contor: 27

Vedere panoramică
Foto: George Alexandru Marinescu