Hramul bisericii „Sfintii Mucenici Ecaterina, Gheorghe si Modest” din Galati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul bisericii „Sfinții Mucenici Ecaterina, Gheorghe și Modest” din Galați

[2014-11-25]
În fiecare an, la data de 25 noiembrie, când Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, pentru credincioșii parohiei gălățene „Sfinții Mucenici Ecaterina, Gheorghe și Modest“ este zi de sărbătoare, întrucât își sărbătorește hramul.
„Sărbătoarea a început încă din ajun prin săvârșirea slujbei Vecerniei unită cu Litia și a continuat în ziua hramului, cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți, în prezența Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a rostit un amplu și impresionant cuvânt de învățătură”, a precizat pr. Gabriel Molocea.
La slujbă au participat credincioși de toate vârstele din municipiu, profesori și oameni de cultură.
La momentul chinonicului, un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 33 din Galați au prezentat un scurt program artistic închinat Sfinților Martiri Brâncoveni.
În semn de prețuire, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit parohiei „Sfinții Mucenici Ecaterina, Gheorghe și Modest“ volumul Diac. Anghel Constantinescu, „Monografia Sfintei Episcopii a Dunării de Jos”, apărută la Editura Arhiepiscopiei.
La final, credincioșii prezenți au fost invitați la tradiționala agapă frățească, pentru evenimentul de astăzi fiind pregătite și pachete cu alimente destinate persoanele bolnave, singure și nedeplasabile, aflate în evidențele speciale ale parohiei.
Biserica actuală datează din 27 octombrie 1929, fiind construită, cu binecuvântarea Episcopului Cosma Petrovici, al Dunării de Jos, sub directa îndrumare a părintelui Ioan Diaconescu, ce fusese transferat de la parohia Chilia Nouă, la insistențele credincioșilor din zonă.
Cutremurele din anii 1940 și 1977 au deteriorat grav biserica, ceea ce a dus la începerea unor ample lucrări de restaurare în 1983, lucrări reluate după 1990, prin purtrea de grijă a părintelui Alexandru Teodosiade, sub directa îndrumare a chiriarhului Dunării de Jos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 603, Ultimul acces: 2024-04-09 14:27:23