Chetresti :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Chetrești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Chetrești
Comună:Bălteni
Județ:Vaslui
Cod poștal:737062
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, www.comunaBalteniVS.ro, www.cjVS.ro, vs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Vieru Ionel
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Una din bisericile denumite „calatoare” este si cea din Chetresti. Razesii acestui sat si-au construit initial biserica in partea de rasarit, in locul cunoscut cu numele „La Cismea”. Dupa cum marturisesc batranii satului, biserica a fost stramutata pe locul unde se afla astazi. Stramutarea ei a fost astfel consemnata intr-o insemnare facuta deasupra intrarii in biserica: „Biserica a fost mutata in acest loc de la tintirim in anul 1809. ” Oamenii batrani spun ca a fost adusa pe sase care trase de cate trei perechi de boi. Dintr-un dictionar geografic de la sfarsitul secolului al XIX-lea aflam ca in satul Chetresti era o biserica de lemn facuta de obstea locuitorilor in anul 1802, fiind deservita de un preot si un cantaret.
„Pe raul Stevnicul, pe o ridicatura de 12 – 14 metri – se consemna intr-un manuscris pe la 1871 – se vad urmele unei biserici, azi se numeste Cinterim. ” Nu credem ca poate fi vorba de o parasire in totalitate a fostei biserici, deoarece din insemnarea de deasupra intrarii rezulta ca aceasta a fost mutata. Credem mai curand ca barnele in stare buna si inventarul de cult au fost stramutate, ramanand la tintirim numai partile deteriorate si cele nefolosite. Nu stim cand a fost construita vechea biserica, dar intre anii 1772 – 1774 in sat era un anume Filip diacon care slujea la biserica din sat.
In anuarele din 1934 si 1935 biserica filiala Chetresti este mentionata ca fiind construita din barne in anul 1809 de catre enoriasi.
Nu dispunem de mai multe date cu privire la reparatiile ce i s-au facut, dar stim ca in anul 1905, peste dranita veche si deteriorata i s-a pus tabla galvanizata. in anul 1925 i s-a facut din nou reparatie, ceea ce a facut ca in anul 1935 sa fie consemnata ca avand stare „bunisoara” de conservare. in anul 1980 s-a betonat soclul si s-a turnat trotuarul din jur. Reparatia de la inceputul secolului al XX-lea a durat mai multi ani deoarece in anul 1909 nu se terminase.
Biserica din satul Chetresti are peretii exteriori acoperiti cu scandura sipcuita la incheieturi si este acoperita cu tabla. Pe o temelie de piatra, devenita ulterior soclu (de 0, 30 m la pridvor si 0, 80 m la altar) , s-au asezat talpoaie de stejar. Peste acestea au fost puse cununile orizontale din barne fasonate. in partea superioara a peretilor este prinsa „costoroaba” de „consoli”, prin cepuri de lemn batuti in sfredelitura. La ultima reparatie costoroaba a fost decorata cu „floare”, decor format din arcuri de cerc executate cu fierastraul.
Biserica este acoperita cu tabla muchita, in ape, avand streasina prelungita si evazata, in forma de poala moldoveneasca.
Aceasta constructie are planul in forma de corabie, cu absida altarului pentagonala decrosata, cu pronaosul dreptunghiular si un pridvor inchis, adaugat mai tarziu pe vest.
Constructia pastreaza ancadramentul original al usii de la intrare, decorata cu motive ornamentale sculptate si apoi colorate. Pomul vietii apare aici pe usorii laterali sub forma lujerului vertebrat, impodobit cu frunze si flori realizate din motive ornamentale cunoscute sub numele de „unghie”. Din lujer se desprind simetric ramuri cu frunze si flori acoperind ancadramentul. in partea superioara a ancadramentului, din vrejul contorsionat se desprind doua flori arcuite spre centru, unde se afla o frumoasa cruce. Ornamentele sculptate pe ancadrament sunt pictate in culori cutonuri tari. Pe fondul galben al ancadramentului se evidentiaza lujerul verde cu florile rosii si roze.
Alte informații:Filie a parohiei Delești.
Nr. vizualizări:4011
Data ultimei vizualizări:2024-05-16 16:40:48
Data ultimei actualizări:2015-07-15 15:50:01
Data încărcării pe sit:2006-05-18 05:11:31
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-07-15
Contor: 49

Vedere din lateral
Foto: ProtoieriaVaslui.ro