Techirghiol :: Manastirea Sf. Maria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Maria
Techirghiol
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Techirghiol
Județ:Constanța
Adresa:strada Ovidiu nr. 5
Cod poștal:906100
Telefon :0241... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiatomisului.ro, www.primariaTechirghiol.ro, www.cjC.ro, ct.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Manastirea Sf. Maria a fost construita in jurul anului 1750 de batranii satului Maioresti - jud. Mures, din goruni stravechi, a fost impodobita cu o pictura naiva, in tempera pe lemn de mesterii zugravi ai satului.
In anul 1934 biserica este stramutata de regele Carol al II-lea la castelul Pelisor-Sinaia.
Cativa ani mai devreme, 1928, Primul Patriarh al Romaniei Mari, Miron Cristea, infiinteaza in sațiunea balneara Techirghiol, intr-o vila modesta, un camin pentru preoti.
Pe scaunul Patriarhal, dupa cel de-al doilea razboi mondial apare figura luptatoare a Patriarhului Justinian care, prin tot ce va face pentru acest lacas, va deveni, ctitorul Manastirii Sf. Maria Techirghiol.
In 1951, va stramuta micuta biserica din lemn de la Pelisor la caminul preotesc. Sculptorul Patriarhiei, Grigore Dumitrescu ii va modifica silueta adaugandu-i un pridvor si doua turle. Barnele de gorun imbinate traditional in cuie de lemn, imprejmuite de un brau median rasucit dau intrgii constructii o nota personala, plina de autenticitate. Hramul bisericii Sf. Ap. Petru si Pavel (conform icoanei hramului) a fost schimbat la dorinta Patriarhului Justinian in hramul Sf. Maria și Adormirea Maicii Domnului.
Acest lacas pastrandu-si si destinatia initiala, aceea de Casa de Odihna, pune la dispozitia celor care doresc, o baza de tratament si camere dotate la un nivel corespunzator turismului modern conform standardelor cele mai ridicate.
Sub directa indrumare a Patriarhului Justinian manastirea se dezvolta din ce in ce mai mult: se construiesc inca doua cladiri in partea de sud-est, inconjurate de alei strajuite de coloane de piatra alba de Techirghiol ce sustin pergale de stejar spre care urca trandafiri multicolori.
Caminul preotesc a fost transformat radical devenind o constructie impunatoare cu doua nivele, avand terase sustinute de stalpi de stejar si din piatra de Techirghiol.
Biserica a fost restaurată între 1984-1986.
Alte informații:Mănăstirea cuprinde 45 de viețuitoare.
Cod Monument:CT-II-m-A-02916
Nr. vizualizări:40162
Data ultimei vizualizări:2024-05-04 02:45:47
Data ultimei actualizări:2014-07-25 09:49:14
Data încărcării pe sit:2005-04-19 08:37:35
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2016-03-10)
Buna dimineața si Doamne ajuta...ma numesc Claudia Baba,am virsta de aproape 40 de ani,locuiesc de mulți ani in Spania...sint una din copilele care au crescut practic in Sanatoriul Balnear de copii si in Manastirea Sf.Maria(1978 -1987-parca),incepind cu Villa Lucia si ultimul etaj din Sanatoriu si casele de oaspeți unde ramineam adesea pentru ca aveam probleme foarte mari cu picioarele,marea,pietrele Manastirii,rugaciunile,munca zilnica a muncitorilor si nu in ultimul rind namolul m-au ajutat sa ma indrept in toți acei ani.Datorita mamei mele(fie-i țarina usoara) si ambiției ei,bunatații inimioase a Doctoriței B.din Botosani am reusit nu numai sa ma indrept fizic ci si spiritual,crescind intr-o pace sufleteasca superioara si de aceea ți sa va mulțumesc din suflet pnt. tot si cu lacrimi in ochi ma rog sa va mai pot revedea anul urmator in Ianuarie cind ma reintorc in țara pentru a face Sfintul Pomelnic de 7ani a mamei.
Multa sanatate si Doamne Ajuta xxxooo
@hotmail.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-06-20
Contor: 240

Biserica
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță