Streisangeorgiu :: Biserica Sf. Gheorghe - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Gheorghe
Streisângeorgiu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Streisângeorgiu
Comună:Călan
Județ:Hunedoara
Adresa:nr 239
Cod poștal:335311
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaCalan.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe
Stil arhitectonic:Romanic
Detalii:Construită la sfârșitul sec. XI, reparată prin 1409, adăugiri în sec. XVIIII.
Scoaterea la lumină a pisaniei datate în anii 1331-1314 arăta că biserica, cu hramuri complicate, ale Sfântului Gheorghe, Maicii Domnului și Tuturor Sfinților, a fost făcută pentru iertarea păcatelor lui Balea cneazul, a popii Naneș și a zugravului Teofil.
Alte informații:În 2 octombrie 1408, a fost scrisă a treia pisanie a bisericii din Streisângeorgiu/Sztrigyszentgyörgy/Sankt Georgen in der Strieg, Hunedoara/Hunyad, Transilvania/Erdély/Siebenbürgen.
În urmă cu mai bine de 40 de ani (1975) , arheologul Radu Popa a condus o echipă de cercetare care s-a ocupat de biserica aflată în hotarul satului Streisângeorgiu.
. . . "Principala descoperire a lui Radu Popa a fost însă pisania cea veche. Încercând să adapteze instalația improvizată de curent electric la nevoile de săpătură, istoricul a scos din peretele de est al altarului un cui masiv. În jurul lui a descoperit primele litere.
A urmat apoi scoaterea la lumină a pisaniei datate în anii 1313-1314. Ea arăta că biserica, cu hramuri complicate, ale Sfântului Gheorghe, Maicii Domnului și Tuturor Sfinților, a fost făcută pentru iertarea păcatelor lui Balea cneazul, a popii Naneș și a zugravului Teofil.
Dar, tot Radu Popa a observat imediat că stratul pisaniei de la 1313-1314, nu era cel mai vechi, ci al doilea. Primul, observat în alte sectoare (piciorul de nord al arcului de triumf) , era puternic înnegrit de funingine și prezenta litere chirilice grafitate.
Investigarea necropolei a atras mai întâi atenția asupra unui grup de circa șase morminte mai vechi decât biserica. Ele au fost asociate cu o biserică de lemn anterioară. Pentru datarea lor a venit în ajutor o monedă găurită, emisă de către regele maghiar Bela al II-lea (1131-1141) .
Concluzia s-a formulat astfel: biserica de lemn de la Streisângeorgiu a apărut înaintea mijlocului secolului al XII-lea.
Ca urmare, Radu Popa avea toate temeiurile să afirme: „la Streisângeorgiu ne aflăm în fața celui mai vechi monument medieval sigur datat și păstrat în picioare de pe întreg teritoriul țării, monument care și-a păstrat până astăzi destinația originară”.
O bună parte a inventarului funerar, indica faptul că se utilizaseră din plin elemente aparținătoare așa-numitei „culturi Bjelo-Brdo”. Ele fuseseră socotite drept aparținătoare numai unor populații slavo-maghiare. Or, descoperirea demonstra că o asemenea exclusivitate nu se mai poate susține, românii fiind și ei purtători ai acelorași elemente de cultură materială". . .
Cod Monument:HD-m-A-03454
Nr. vizualizări:13910
Data ultimei vizualizări:2024-05-17 16:11:13
Data ultimei actualizări:2019-01-16 11:20:04
Data încărcării pe sit:2006-03-23 04:20:46
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-10-25
Aparat: FUJIFILM FinePix F40fd
Contor: 209

Vedere de ansamblu
Foto: Călin Corpaciu