Ieud :: Biserica din Deal - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica din Deal
Ieud
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ieud
Comună:Ieud
Județ:Maramureș
Adresa:nr. 957
Cod poștal:437170
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulviseu.ro, www.episcopiammsm.ro, www.comunaieud.ro, www.cjMaramures.ro, mm.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Brici Alexandru
Hram:Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica din Deal numita si a "Balcului" este cea mai veche biserica de lemn din Maramures fiind datata în doua jumătate a secolului al XVII-lea și nu în 1364 cum se credea anterior. Constructia urmeaza canoanele traditionala: Pictura si iconostasul, bine conservate, sunt de secol XVIII. In biserica exista icoane vechi de lemn (sec. XVI-XVII) , o valoroasa colectie de icoane pe sticla aduse de la Nicula, toate acestea alaturi de covoare vopsite in culori vegetale si carti de mare valoare; demne de amintit sunt tipariturile lui Coresi "Intrebare crestineasca" si "Apostolul" datand din secolul XV, precum si alte documente tiparite la Iasi si la Blaj. In podul bisericii a fost descoperit "Codicele de la Ieud", manuscris de o valoare inestimabila, datat 1391.
Pictura bisericii in stil bizantin primitiv a fost executata la 1782 de pictorul Alexandru Ponchalschi, originar din Berbesti, direct pe lemn iar la imbinari si denivelari pe panza.
Alte informații:Pictura murală acoperă întreaga suprafață interioară a bisericii, în altar, naos și pronaos. Ansamblul picturii murale, remarcat de istoricul de artă Anca Pop-Bratu pentru bogăția programului iconografic, complexitatea rezolvărilor compoziționale și varietatea decorativă, nu este nici datat nici semnat. Anca Pop-Bratu a atribuit corect lucrarea pictorului itinerant de biserici maramureșean Alexandru Ponehalschi, al cărui stil caracteristic se poate distinge din alte ansambluri murale semnate în Călinești Căeni (1754) , Sârbi Susani (1760) , Budești Susani (1760) , Berbești (1769) , Desești (1780) . Ea a forțat însă datarea picturii din Ieud Deal în anul 1782, sprijinindu-se pe o icoană datată ce poate fi atribuită lui Alexandru Ponehalschi. Prin această datare, Anca Pop-Bratu a încadrat pictura murală din Ieud Deal în perioada de final a creației artistului, imaginându-și o evoluție progresivă spre acest punct culminant din creația sa. Se știe însă că o icoană mobilă poate fi completată inventarului ulterior și nu poate data cu fermitate o pictură murală. Istoricul de artă Marius Porumb a notat, mai reținut, c㠄în 1782 pictorul zugrăvește mai multe icoane în biserica din deal din Ieud” fără să cuprindă și ansamblul mural.
Documentele de arhivă aduc mai multă lumină în jurul datării picturii murale din Ieud Deal. În conscripția parohială din 1774 apare informația că amândouă bisericile din Ieud au fost renovate în anii 1764-65 de nobilul Mihai Balea. Cercetările dendrocronologice au indicat, la Ieud Deal, schimbarea tălpilor în acel moment. Se pare că, cu aceeași ocazie, au fost mărite și ferestrele, care mai devreme erau mult mai mici. Două ferestre originale s-au păstrat între streșini spre apus. Tot atunci s-a trecut, probabil, de la un iconostas cu două uși la unul cu trei uși, conform obiceiului introdus în arta bisericească locală pe la mijlocul secolului al XVII-lea. Nici deschiderile arcuite în peretele dintre femei și bărbați nu puteau fi executate mai bine cu altă ocazie, ele încadrându-se și în spiritul înnoitor al celei de-a doua jumătăți a secolului al XVIII-lea. Ceea ce, însă, a înnoit cu adevărat lăcașul de cult la 1765 a fost, foarte probabil, repictarea ei. În acea perioadă mai multe biserici de lemn au fost fie (re) pictate cu ocazia unei renovări, fie pictate ca o definitivare a unei noi construcții. Biserica din Ieud Deal nu a fost, din această perspectivă, o excepție, mai ales într-un sat de nobili ambițioși. Prin urmare, pictura a finalizat lucrările de renovare din 1764-65, cel mai probabil în 1765.
Ansamblul pictural de excepție din Ieud Deal este rezultatul unei comenzi concrete din partea patronului bisericii. Patronul a fost binecunoscuta familie nobilă Balea, din care se distingea în epocă vicecomitele Maramureșului Mihai Balea. Este posibil ca lui să i se datoreze amploarea ansamblului de pictură și nu meșterului zugrav care a investit totuși, talent și pricepere în realizarea lui.
Această biserică a fost concepută la vremea ei ca una din lăcașurile mari, 7, 15 m largă și 11, 87 m lungă, cu o capacitate maximă de circa 340 credincioși, spațiul fiind egal împărțit între femei și bărbați. Biserica este dispusă de la vest la est cu o tindă pentru femei (pronaos) , biserica bărbaților (navă) și altar. E bine de observat că la începutul secolului al XVII-lea în Maramureș nu erau ridicate pridvoare, iar la această biserică această parte nu a fost adausă nici mai târziu. Intrarea se face din vest printr-un portal fără decor, repetat și la intrarea în navă. Pronaosul sau tinda femeilor este tăvănită sub tălpile turnului și deschisă spre biserica bărbaților prin goluri în perete de fiecare parte a ușii. Biserica bărbaților sau nava este principala încăpere, subliniată de cerul înalt al bisericii (bolta) . De remarcat că înălțimea navei este egală cu lărgimea ei, o proporție remarcată și la alte biserici de la începutul secolului al XVII-lea în Maramureș. Spre altar sunt trei uși iar în fața iconostasului există o solee ce marchează trecerea dinspre profan spre sacru. Altarul este decroșat și incheiat cu cinci laturi exterioare scurte. El are 4, 15 m lățime și 3, 6 m adâncime. Interiorul este luminat de ferestre mărunte în unghi ascuțit care inițial au fost și mai mici.
Butea bisericii din Ieud Deal este ridicată din bârne de molid, legate cu cheotori netede în dinte ascuns. Tălpile și portalele, mai expuse la umezeală, sunt făcute din lemn de stejar. Pereții sunt ridicați drepți cu bârne fasonate din secure și bardă, apoi rigidizați cu cuie de lemn. Între bârne sunt făcute scobituri „cuptytye” pentru etanșeizarea pereților.
Din fotografiile de epocă reiese că chetorile au fost o perioadă acoperite cu scânduri. Este posibil ca la una din reparțiile anterioare sau prin tasare o parte din cheotori să fi fost distruse. Reparațiile din colțul de sudest al navei datează din 1959. Cu toate acestea, cheotorile din celelalte colțuri arată o calitate deosebită a execuției și participarea unor meșteri de biserici specializați.
Biserica a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO în decembrie 1999.
Cod Monument:MM-II-m-A-04588
Nr. vizualizări:14667
Data ultimei vizualizări:2024-04-28 10:20:32
Data ultimei actualizări:2015-05-19 16:42:42
Data încărcării pe sit:2005-12-03 12:41:12
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-09-24
Contor: 201

Vedere din față
Foto: CarpatBike