Mugeni :: Biserica Reformata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Reformată
Mugeni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Reformat (Calvin)
Localitate:Mugeni (maghiara: Bögöz) (germana: Begesen)
Comună:Mugeni
Județ:Harghita
Adresa:nr. 263
Cod poștal:537205
Telefon :0266... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.reformatus.ro, www.primariaMugeni.ro, judetulHarghita.ro, hr.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Bíró Endre
Detalii:Este una din cele mai frumoase construcții medievale ale zonei Odorheiului. Se află în vechiul centru al satului, pe malul stâng al râului Târnava Mare. Biserica construită în secolul 14. din cărămidă și piatră, având o suprafață de 278 m2, este străjuită de un zid fortificat de apărare din piatră.
Au o deosebită valoare picturile murale din secolele XIII-XIV. , tavanul format din casete, și rămășițele unor scrisuri runaice secuiești. Cu ocazia ultimei restaurări, a fost descoperit o parte din zidul construit în secolul al 13-lea în sanctuarul bisericii, iar picturile murale din nacelă care se văd și astăzi, dovedesc data construcției.
Alte informații:În localitate se găsește una dintre cele mai importante biserici din Scaunul Odorheiului. Construită între secolele XIII-XIV, ea păstrează cele mai multe elemente medievale dintre bisericile din zonă.
La mijlocul secolului al XIX-lea turnul bisericii a fost înălțat, apoi consolidat, moment în care a fost descoperită și o parte dintre picturile murale. Din nefericire, fresca ce reprezenta lupta de la Chiraleș a Sf. Ladislau este fragmentată, ea fiind parțial distrusă atunci când s-a construit bolta gotică, dar și ulterior, când a fost reconstruită.
De remarcat însă compoziția dinamică a fragmentelor păstrate. Cel mai bine s-a păstrat scena ieșirii de pe peretele vestic, precum și scena luptei de pe peretele nordic.
Cod Monument:HR-II-a-A-12881
Nr. vizualizări:6820
Data ultimei vizualizări:2024-05-17 21:45:13
Data ultimei actualizări:2022-11-13 11:32:09
Data încărcării pe sit:2005-12-03 18:15:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-18
Aparat: NIKON E4500
Contor: 143

Vedere de ansamblu
Foto: Andrei kokelburg