Steia :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Șteia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Șteia
Comună:Tomești
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337476
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaTomestiHd.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1823.
Nu figurează pe noua listă a monumentelor istorice, probabil datorită transformărilor și modificărilor care au intervenit de-a lungul timpului. Aceasta a fost însă oarecum și șansa ei; scutit fiind de piedicile birocratice, preotul paroh Pavel Tiberiu s-a străduit să mențină biserica în bună stare și să facă reparațiile necesare, la fel ca și în cazul Bisericii de lemn din Tiulești, aflată tot în păstorirea sa. Biserica de lemn din Șteia, atât de puțin cunoscută, este un giuvaer al bisericilor de lemn din Hunedoara, păstrând, ca și alte biserici din zonă (Basarabasa, Ociu, Lunca, Birtin, Căzănești, Brotuna) o pictură murală extraordinară.
Alte informații:Biserica, cu hramul ”Sf. Nicolae” se ridica pe un urias stei de piatra, in mijlocul satului Steia, toponimul alfandu-si probabil originea in chiar steiul de piatra.
Lacasul a fost ridicat in cea de a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, folosindu-se o parte din barnele de la un mai vechi edificiu. Forma de plan este cea dreptunghiulara, cu absida rasariteana nedecrosata, poligonala, cu cinci laturi. Deasupra pronaosului se ridica clopotnita, inalta, viguroasa, cu foisor deschis pe console si flesa cu baza patrata, inalta, ascutita, invelita toata in tabla.
Biserica a fost reparata in mai multe ori, candva a fost inaltata cu aproximativ 1 m. si a fost tencuita la exterior.
Ansamblui iconografic ce da, in etapa actuala, o reala valoare lacasului a fost realizata in anii 1823-1824 de catre binecunoscutul zugrav Nicolae de la Lupsa. (I. Cristache-Panait, op. cit. p. 187) .
Nr. vizualizări:24855
Data ultimei vizualizări:2024-04-30 06:38:31
Data ultimei actualizări:2019-01-22 10:46:29
Data încărcării pe sit:2006-07-09 05:09:57
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-23
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 148

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș