Buna ziua, - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Buna ziua,

[2011-02-10]
Suntem un grup de oameni care, de 10 ani, independent de probleme, neajunsuri ori piedici, pastram indarjit convingerea ca trecutul (istoria) ne invata si ne educa, prezentul ne ajuta sa ne definim, iar viitorul depinde preponderent de alegerile noastre.
Noua ne pasa si am ales sa facem tot ceea ce ne sta in putere pentru a readuce la loc de cinste valorile trecutului nostru. Muncim constant, cu daruire pentru ca patrimoniului nostru istoric si moral sa i se acorde respectul cuvenit.
Pentru asta, facem un apel de suflet catre dumneavoastra. Va rugam sa participati pe masura puterilor dumneavoatra - material, moral - alaturi de noi, la realizarea celui mai recent proiect al organizatiei noastre, unul deopotriva maret si indraznet - VOGNA, monument istoric, lacas de cult.
Site-ul in care veti gasi mai multe informatii despre noi si despre realizarile noastre este http://www.alexisphoenix.org/ , iar despre noul nostru copil-proiect VOGNA veti afla date accesand acelasi site, la adresa http://www.alexisphoenix.org/goiestichurch.php.
De asemenea, am atasat acestui mail draft-proiectul VOGNEI.
Actiunile noastre sunt transparente, deci asteptam cu drag orice implicare, intrebare sau sugestie la tel 0763.498.010 - vicepresedinte ONG, Dr. Gheorghe Adrian - sau pe adresa de mail alexis_project@yahoo.com .
Peste 500 de ani, cineva va dezgropa ruinele caselor noastre, cimitirele mortilor nostri si bisericile de botez ale copiilor nostri. Noi ne dorim sa le descopere cu uimire si respect.

Echipa Alexis Project

DRAFT PROIECT BISERICA SECOL XIX VOGNA

1. DATE GENERALE

Tinta proiectului o constituie protectia si reabilitarea ruinelor bisericii de secol XIX din comuna Goiesti, judetul Dolj, punctul Vogna.

Acest proiect corespunde nevoilor acute ale comunitatii locale si, intr-un sens mai larg, ale poporului roman, de a-si gasi in trecutul sau istoric si in cultul sau o motivatie de raspuns in fata provocarilor prezentului si a insecuritatii viitorului.

Daca, in esenta, protejarea unor ruine (de orice tip ar fi ele) este un lucru firesc pentru patrimoniul spiritual si material al poporului roman, revitalizarea acestor ruine pana la rangul functionalitatii anterioare este o provocare si un simbol care dinamizeaza constiinte si satisface nevoi spirituale neimplinite inca.

Repunerea in functiune a ruinelor bisericii de la Vogna apartine in exclusivitate ca initiativa si proiect ONG Alexis Project, care isi asuma prin prezenta drepturile de autor la data publicarii documentului, dar, in mod firesc, este un model de colaborare cu autoritatile locale, Muzeul Olteniei Craiova si autoritatea ortodoxa, care pastoreste acest tip de asezaminte.

2. SCURTA DESCRIERE A PROIECTULUI

a. In prezent, obiectivul este plasat in punctul Vogna, la 1.6 km NE de intersectia drumului principal Negoiesti-Goiesti, judetul Dolj, intr-o vale flancata de dealuri, izolat, fara nicio protectie, folosit ocazional drept adapost pentru animale domestice si distrus in proportie de 70%. Precizam ca acest obiectiv NU figureaza in LMI si nici NU este semnalat pentru clasare catre Directia de Cultura si Patrimoniu Dolj.
b. In prima etapa a proiectului se stabileste regimul juridic al terenului ocupat de obiectiv ca atare, a obiectivului in sine, precum si a unei zone de protectie absolut necesara pentru punerea in valoare a acestuia. In etapa urmatoare se incheie un parteneriat public-privat intre administratia locala Goiesti, Muzeul Olteniei Craiova, organul tutelar de cult si ONG Alexis Project ca aplicant principal al proiectului. Totodata se identifica sursele de finantare pentru derularea acestui proiect in bune conditii.

In etapa ulterioara, terenul este imprejmuit si marcat corespunzator pentru a proteja obiectivul si se procedeaza la o curatire generala a acestuia, fara a afecta sub nicio forma integritatea ruinelor.

In alta etapa, se redacteaza un studiu de fezabilitate legal, complet si complex, care sa aiba in vedere urmatorul caiet de sarcini :
- crearea unei centuri de fundatie din beton armat cu o profunzime structura si latime suficient de mare pentru a asigura stabilitatea antiseismica a ruinelor
- crearea unui colier cu distantori de fixare ”atraumatici”, care incercuieste intreaga ruina la exterior, in registrul superior al ruinelor
- se completeaza cu pietris si nisip margaritar fost podea a bisericii si se pietruieste drumul de acces din calea principala, pana la intrarea in incinta
- se concepe un sistem culisant, avand punct de insertie pe centura de fundatie, pe care se afla fixate panouri de sticla speciala si care obtureaza mobil intrarea in biserica, precum si golurile distruse ale ferestrelor acesteia, inclusiv al celei din altar (aceste panouri mobile nu vor avea contact cu structura de baza, ci doar vor culisa in imediata vecinatate a acesteia, protejand interiorul de curenti de aer, intemperii, acces neautorizat si orice alta actiune, inclusiv solara.
- estimam necesitatea a 6 puncte de insertie in jurul ruinei, de la care pornesc semi-arcade metalice ramforsate de tip ferma, cu punct de intalnire in centrul constructiei, deasupra acesteia, la o inaltime o data si jumatate cat actuala cota a cladirii. Acest punct de intalnire va sustine de aici in sus clopotnita bisericii, ce poate fii actionata manual din interior, in cursul ritualului respectiv. Intre ferme si protejand intreaga cladire ca un acoperis se aplica placi semitransparente de culoare galbena cu proprietati mecanice satisfacatoare pentru rezistenta la vant, strat de zapada si radiatii solare. Pe interiorul fermelor, echidistant, sunt plasate proiectoare cu sodiu, cu efect utilitar de iluminare exterioara si interioara, precum si de punere in evidenta a frumusetii si expresivitatii arhitectonice a obiectivului.
- la acelasi nivel se insereaza statii audio de mare putere, cu punct de captare in altar si in locatia corului
- interiorul bisericii va fii completat la nivelul frescelor distruse cu material de suport similar ca structura cu originalul, frescele ramase inca, indiferent de starea acestora, nu vor fii modificate, dar vor fii completate pe materialul proaspat depus cu picturi de intregire, evident in stilul epocii contemporane acestora
- cladirea va fii dotata cu turbo-suflanta cu aer cald, precum si cu alarme eficiente de tip senzori pentru miscare
- exteriorul cladirii va cuprinde zone semnificative ca suprafata si locatie unde se vor reface picturi specifice epocii
- din punctul central al cupolei nou create coboara pe ruine, fara sa le atinga, structuri metalice subtiri de tipul wireframe care contureaza boltile, cupola si turla, de preferat fiind o solutie prin care aceste elemente sa reflecte sugestiv lumina, probabil printr-un efect de fosforescenta
- pe terenul imprejmuitor obiectivului se planteaza elemente vegetale asortate peisagistic zonei si cladirii, precum si facilitati pentru personal si vizitatori, inclusiv sursa de apa potabila si toalete ecologice
- pornind de la premisa ca BOR va fii receptiva reactivarii functiei acestui obiectiv, se poate lua in calcul crearea unui spatiu de habitat in afara obiectivului cu dotari minimale pentru personalul de specialitate
- intr-un loc vizibil, se va expune un text si imagini legate de istoricul obiectivului, menirea acestuia si nominalizarea aplicantilor sub orice forma ai acestui proiect. Este posibil in acest punct sa se poata distribui credinciosilor si altor vizitatori elemente specifice cultului, dar in special cele de promovare, care trebuie neparat sa sublinieze armonizarea dintre specificul lacasului de cult din secolul XIX si conceptul modern de resuscitare a acestuia, in plin secol XXI

3. Prezentul draft proiect este flexibil si deschis modificarilor constructive si urmeaza a fii prezentat cu anexele mentionate tuturor celor interesati de a contribui, sustine sau promova acest demers.

ONG Alexis Project.

www.alexisphoenix.org

Sursa: alexisphoenix.org


Contor Accesări: 145018, Ultimul acces: 2024-05-25 22:34:32