Manifestarile dedicate satului romanesc in Suedia: Simpozion, Liturghie, spectacol Grigore Lese - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Manifestările dedicate satului românesc în Suedia: Simpozion, Liturghie, spectacol Grigore Leșe

[2019-10-05]
de Mihail Mere-Albe

După vernisarea Expoziției foto la ICR Stockholm, manifestările dedicate satului românesc au continuat în Suedia, la Parohia Jönköping, cu un simpozion, dar și cu Sfânta Liturghie, urmată de un program artistic susținut de Grigore Leșe.
În cadrul unui simpozion organizat vineri seară la Jönköping au fost discutate mai multe aspecte privind „Biserica Ortodoxă și comorile satului românesc: credință, limbă, tradiții”.
Sâmbătă dimineață a avut loc celebrarea hramului parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Jönköping.
Înainte de oficierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Macarie a conferit „Crucea Nordului”, cea mai înaltă distincție a Eparhiei, Preasfințitului Părinte Siluan, Pr. Conf. Jan Nicolae, și dl Aurelian-Nicolae Iftimiu, directorul Agenției de Știri Basilica a Patriarhiei Române.
Privind la mulțimile de mame împreună cu copiii lor, Episcopul ortodox român al Ungariei a subliniat în cadrul omiliei rostite, că la fel ca Maica Domnului „oriunde am fi în lumea aceasta, sub purtarea de grijă și acoperământul Maicii Domnului toate sunt mai ușoare”.
Moment din timpul Sfintei Liturghii. Foto credit: Basilica.ro/ Aurelian-Nicolae Iftimiu
Ierarhul a felicitat comunitatea românească din Jönköping pentru dăruirea exemplară de care au dat dovadă în demersurile de achiziționare a unui lăcaș de cult.
„Nu este bucurie mai mare pentru dumneavoastră, cei care ați plecat în pribegie, la mulți kilometri departe de țară. Dorința, de a avea propriul lăcaș de cult, este cu atât mai mare fierbinte și binecuvântarea cu atât mai mare”, a menționat Preasfinția Sa.
„Nu este bucurie mai mare atunci când vedem că bisericile nu rămân goale, ci se umplu de sufletele credincioșilor care înțeleg cât de importantă este credința în Dumnezeu”.
În timpul Sfintei Liturghii, a fost pomenit Părintele Dumitru Stăniloae, cu prilejul împlinirii a 26 de ani de la trecerea la Domnul.
După amiază, începând cu ora 15:30, în sala Bibliotecii, manifestările au continuat cu un program artistic susținut de maestrul Grigore Leșe și de tinerii comunității parohiale.
În cadrul reprezentației Grigore Leșe a primit Crucea Nordului din partea Preasfințitului Părinte Macarie.
Maestrul Grigore Leșe primește Crucea Nordului. Foto credit: Basilica.ro/ Aurelian-Nicolae Iftimiu
„Să nu uitați să iubiți România”, a fost îndemnul maestrului către românii participanți la eveniment.
Manifestările dedicate satului românesc în Suedia au gravitat în jurul Expoziției „Chipul Satului Românesc”, organizată de Basilica.ro în parteneriat cu ICR Stockholm și cu Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord.
Expoziția este organizată în contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română.
Fotografiile pot fi văzute până pe 13 decembrie 2019 la sediul Institutului Cultural Român (ICR) de la Stockholm.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 455, Ultimul acces: 2024-04-14 15:10:41