#tagByzantine: Festivalul de Muzica Bizantina de la Iasi isi continua activitatea online - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

#tagByzantine: Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași își continuă activitatea online

[2020-06-11]
de Sorin Ionițe

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași își continuă activitatea online în această perioadă printr-un proiect inedit: o „ștafet㔠muzicală intitulată #tagByzantine – în fapt, o „leapșa” muzicală bizantină.
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) îi invită pe psalți să publice pe Facebook clipuri în care interpretează cântări ortodoxe marcate de #tagByzantine și să provoace, la rândul lor, alte persoane să se alăture proiectului.
„Dorim să fim aproape de publicul nostru și să-l sprijinim în rugăciune. Am gândit acest proiect, Tag Byzantine, cu alte cuvinte, o inocentă leapșă, cum o numesc copiii, practic, o continuă invitație de la un psalt către altul de a ne primi în cântările și cămările rugăciunii sale. Ne-am propus să unim, în acest proiect, pe cât mai mulți dintre psalții României și nu numai”, a declarat pentru Doxologia Andreea Ogăraru, directorul general IBMF.
Părintele Ionuț-Gabriel Năstasă, directorul artistic IBMF a spus că inițiativa este un îndemn la rugăciune, la comuniune, dar și sprijin „într-o perioadă în care încercăm să învingem boala, suferința, izolarea, nerăbdarea sau îngrijorarea și să căutăm pacea, nădejdea și comuniunea de iubire, bunuri duhovnicești pe care le obținem prin rugăciunea rostită, citită, ascultată și, mai ales, cântată”.
Până în prezent s-au alăturat inițiativei:
Pr. Lect. Dr. Sabin Preda, conducătorul Grupului «Nectarie Protopsaltul» (București), care a deschis activitatea în Săptămâna Patimilor cu «Aliluia» și troparul «Iată, Mirele vine».
Constantin Răileanu, fondator și conducător al Ansamblului de Muzică Veche «Anton Pann» (București), care a inaugurat seria cântărilor pascale cu troparul Învierii «Hristos a înviat».
Preotul Alexandru Grigoraș (Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Sascut, sat Schineni, județul Bacău), care a interpretat «Ziua Învierii».
Arhidiaconul Constantin Hurjui (Catedrala patriarhală din București), care a cântat «Axionul Învierii».
Diaconul Adrian Stolnicu (Catedrala patriarhală din București), cu Stihirile Paștilor.
Arhidiaconul drd. Iulian-Ciprian Rusu (Catedrala mitropolitană din Iași), care a transmis cântarea «Axion la Înjumătățirea Praznicului Cincizecimii».
Psaltul Liviu Cruceru, membru al Grupului «Nectarie Protopsaltul» (București), a sensibilizat publicul cu interpretarea Catavasiilor Învierii Domnului.
psaltul Maxim Câmpeanu, membru al Grupului Psaltic «Nectarie Protopsaltul» care a interpretat Axionul Înălțării Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1276, Ultimul acces: 2024-03-26 04:56:34