Ritualul spalarii picioarelor si sfintirea pastilor in Catedrala Blajului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ritualul spălării picioarelor și sfințirea paștilor în Catedrala Blajului

[2019-04-26]
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a spălat, joi, 25 aprilie 2019, picioarele a 12 copii și studenți seminariști, în Catedrala Arhiepiscopală Major㠄Sfânta Treime”. La Catedrala greco-catolică din Blaj a fost oficiată Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, care a fost urmată de ritualul spălării picioarelor și sfințirea paștilor.

Spălarea picioarelor este gestul de smerenie și de iubire pe care Isus îl face la Cina cea de Taină în fața celor 12 apostoli prezenți. În fiecare an, în Sfânta și Marea Joi, în Catedrala Arhiepiscopală Major㠄Sfânta Treime” Blaj, Episcopul reia, în mod simbolic, gestul Mântuitorului din urmă cu 2.000 de ani. „Maria șterge picioarele Domnului, Mântuitorul spală picioarele ucenicilor. Tot acest timp sacru e sub semnul slujirii. Isus este Regele nostru, dar nu după logica acestei lumi: tronul Său este Crucea, coroana Lui este cununa cu spini. Venit pentru a sluji, nu pentru a i se sluji, ne învață și pe noi adevărata putere, cea a iubirii. Pe urmele Lui suntem chemați și noi să slujim fraților noștri: cu cât vom lăsa mai mult să răzbată iubirea lui Dumnezeu în viața noastră, cu atât mai mult picioarele și căile noastre vor fi mai curate și mai drepte”, a spus Preasfinția Sa Claudiu, la sfârșitul celebrării din Catedrala „Sfânta Treime”.
În cadrul slujbei de joi dimineața din Catedrala Arhiepiscopală Major㠄Sfânta Treime” Blaj, au fost sfințite paștile, care vor fi oferite credincioșilor participanți la slujba de Înviere, ce va fi oficiată de Preasfinția Sa Claudiu la miezul nopții de sâmbătă spre duminică. În Joia Mare, Biserica celebrează patru momente semnificative din Săptămâna Patimilor Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor – simbol al iubirii fraterne, Cina cea de Tain㠖 instituirea Sfintei Euharistii și a Preoției, rugăciunea lui Isus în grădina Ghetsimani și trădarea lui Iuda. (Nicu Goga pentru BisericaRomanaUnita.ro; foto: pr. W. Bleiziffer)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4682, Ultimul acces: 2024-04-25 23:59:26