Papa invitat sa convoace o reuniune a liderilor religiosi din Orientul Mijlociu (II) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Papa invitat să convoace o reuniune a liderilor religioși din Orientul Mijlociu (II)

[2017-01-30]
Patriarhul asirian Mar Gewargis al III-lea
30.01.2017, Roma (Catholica) - Mar Gewargis al III-lea, Patriarh al Bisericii Asiriene din Orient, i-a propus Papei Francisc să convoace o reuniune a Patriarhilor și a conducătorilor Bisericilor din Orient, pentru „a discuta despre situația din Orientul Mijlociu, pentru a ne ruga împreună, pentru a căuta soluții la probleme”. Patriarhul a acordat un interviu pentru Vatican Insider, apărut pe ITRC.ro în traducerea pr. dr. Mihai Pătrașcu, din care vă oferim acum a doua parte.
– Mulți politicieni creștini locali, și asirieni, reîncep să vorbească despre o posibilă autonomie administrativă pentru Câmpia Ninive. Un soi de „sălaș” creștin. Sunt ipoteze realiste sau vise trecute care revin?
– Desigur, nu este o idee nouă. Asirienii sunt un popor autohton din acele ținuturi. Creștinii asirieni au fost concentrați în Câmpia Ninive de-a lungul atâtor generații, înainte ca toate convulsiile istoriei să îi constrângă să emigreze în marile orașe sau în alte ținuturi. Există o dorință naturală a poporului nostru de a trăi împreună, și cu caldeii și sirienii, într-o zonă în care să-și poată crește copiii transmițându-le limba și propriile tradiții spirituale milenare. Și la Bagdad asirienii erau concentrați în cartierul Dora. În fond și la New York există China Town și există încă Mica Italie…
– Eventuala autonomie a Câmpiei Ninive cu ce autoritate ar trebui discutată? S-a vorbit despre un referendum pentru a cere locuitorilor din provincia Ninive să adere la Kurdistanul „independent”.
– Actualmente, Câmpia Ninive este sub jurisdicția guvernului central de la Bagdad. Oficial totul rămâne în cadrul guvernului irakian. Acelui guvern i-au fost deja prezentate de mult timp propunerile de autonomie pentru Câmpia Ninive, din partea politicienilor creștini. Reprezentații guvernului au afirmat că vor lua în considerare cererea. Nu trebuie uitat că populația din Câmpie are dreptul de a determina propriul viitor.
– Există și politicieni și organizații occidentale – de exemplu în SUA – care se mobilizează în favoarea autonomiei Câmpiei Ninive. Cum considerați aceste inițiative?
– Noi susținem această cerere fiind cetățeni irakieni. Apoi dacă din afară vin semnale de sprijin și de solidaritate, desigur că acceptăm ajutorul. Acela a fost mereu ținutul nostru, ținutul martirilor noștri. Știm că viitoarea sistematizare politică a Câmpiei Ninive este o chestiune internă, dar apreciem și ajutorul celui care din afară dorește să colaboreze cu noi pentru a convinge guvernul irakian. Prin dialog și expunerea motivațiilor noastre, desigur. Și fără niciun tip de presiune nejustificată.
– Autonomia s-ar referi și la gestionarea forțelor de securitate și a corpurilor de poliție?
– Deja acum grupuri de soldați asirieni și sirieni s-au organizat pentru protejarea și securitatea satelor eliberate de Daesh (Statul Islamic). Au participat și la unele acțiuni militare. Dar sunt forțe care s-au format cu consensul guvernului și se mișcă în strictă coordonare cu armata unitară națională. Dacă situația se va îmbunătăți, dacă va reveni siguranța, nu cred că va mai fi nevoie de a menține în picioare aceste grupuri de auto-protecție. Nu suntem în favoarea milițiilor „confesionale”.
– Dacă Mosulul va fi recucerit de armata guvernamentală, unde vor merge jihadiștii din Daesh? Și va fi posibil „să se reabsoarb㔠partea de populație care i-a susținut?
– Nu se poate spune. Cei care îi urmau din interes, pentru bani sau din frică, vor putea să fie reintegrați. Dar cei mai fanatici dintre ei sunt persoane care nu acceptă nicio integrare. Vor merge înainte până la capăt pe drumul ideologiei lor, care îi determină și la sinucidere.
– Tocmai a fost investit noul președinte al SUA, Donald Trump. Care va fi viitorului Orientului Mijlociu cu el? Și dumneavoastră cum considerați linia sa non-conflictuală cu Rusia?
– Noi avem aceeași speranță pe care o avem la fiecare alegere prezidențială în SUA. Ca noul președinte, oricine ar fi el, să contribuie la creșterea siguranței în Orientul Mijlociu, în ceea ce îi revine lui, colaborând cu guvernele legitime din regiune.
– Vechea Biserică din Orient nu a avut niciodată conflicte teologice și dogmatice directe cu Episcopul de Roma. Ați fi dispuși să recunoașteți scaunul din Roma ca „Primul Scaun”?
– Biserica Asiriană a început dialogul teologic oficial cu Biserica Catolică în 1984. Așa a început un drum fratern între două Biserici surori. Dorim să dăm înainte de toate bucurie și speranță celor botezați, care văd cum conducătorii Bisericilor noastre sunt frați în Domnul. Pentru a studia chestiunea primatului, va trebui să se privească la modul în care acea chestiune era tratată și trăită în Concilii, înainte de toate înainte de cel din Calcedon, dar și în cadrul ecleziologiei Bisericii din Orient și din Occident în primul mileniu. Se cuvine mereu să se privească la primele secole, înainte de a fi avut loc diviziunile.
– Acum, după declarația cristologică comună din 1994, care a mărturisit credința în Cristos împărtășită de catolici și asirieni, de ce anume se ocupă dialogul teologic dintre cele două Biserici?
– Tratăm tema Sacramentelor și a vieții sacramentale a Bisericii. Semnarea unui document comun despre acest punct ar putea să vină în anul 2017.
– Va fi vorba și despre tema communicatio in sacris, sau cea a ospitalității euharistice între cele două Biserici?
– Noi deja din 2001 am autorizat experiențe de ospitalitate euharistică cu Biserica Caldee, în situații pastorale care cer aceasta. Comunitățile noastre răspândite în Occident ar avea desigur avantaje dacă această practică ar fi mai răspândită. În documentul pe care îl vom semna nu se face aluzie la communicatio in sacris cu Biserica de Roma, dar se atestă recunoașterea reciprocă a validității Sacramentelor celebrate și administrate în cele două Biserici ale noastre.
– Teologia și spiritualitatea Bisericii Asiriene subliniază cu forță natura umană a lui Cristos. Această perspectivă spirituală nu ar putea să fie valorizată mai mult ca o cale rodnică pentru vestirea creștină în timpul pe care îl trăim?
– Sfintele Scripturi pun accentul pe umanitatea lui Cristos mai ales în Evangheliile sinoptice, și în dialogul teologic cu catolicii încercăm să valorizăm și această sensibilitate. Ca să nu uităm niciodată că ajungem să experimentăm natura divină a lui Cristos prin gesturile concrete ale umanității Sale și că prin această cale suntem chemați să fim părtași la natura divină, așa cum spune Scrisoarea Apostolului Petru.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1003, Ultimul acces: 2025-06-22 03:16:18