Papa Francisc: Crestinii trebuie sa depaseasca mentalitatea care condamna mereu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Creștinii trebuie să depășească mentalitatea care condamnă mereu

[2017-01-20]
Liturghie în capela Casei Santa Marta
20.01.2017, Vatican (Catholica) - A învinge mentalitatea egoistă a învățătorilor de lege care condamnă mereu – acesta a fost îndemnul Papei Francisc din predica la Sfânta Liturghii celebrată vineri, 20 ianuarie 2017, dimineața, în capela Casei Santa Marta din Vatican. Pontiful a subliniat faptul că noua alianță pe care Dumnezeu o face cu noi în Isus Cristos ne reînnoiește inima și ne schimbă mentalitatea. Comentând lecturile zilei, Sfântul Părinte a spus că Dumnezeu reînnoiește totul „de la rădăcini, nu doar în aparență”. Urmașul lui Petru s-a oprit asupra primei lecturi, din Scrisoarea către Evrei, concentrată pe recrearea pe care Dumnezeu o face în Isus Cristos, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.
„Această nouă alianță”, a remarcat Papa, „are caracteristicile sale”. Prima este c㠄legea Domnului nu este un mod extern de a acționa”, ci intră în inimă și „ne schimbă mentalitatea”. În noua alianț㠄este o schimbare de mentalitate, este o schimbare a inimii, o schimbare a simțirii, a modului de a acționa”, „un mod divers de a vedea lucrurile”. „Noua alianță ne schimbă inima și ne face să vedem legea Domnului cu această inimă nouă, cu această minte nouă. Să ne gândim la învățătorii de lege care îl persecutau pe Isus. Aceștia făceau totul, tot ceea ce era prescris de lege, aveau dreptul în mână, totul, totul, totul. Dar mentalitatea lor era o mentalitate departe de Dumnezeu. Era o mentalitate egoistă, centrată pe ei înșiși: inima lor era o inimă care condamna, mereu condamnând. Noua alianță ne schimbă inima și ne schimbă mintea. Este o schimbare de mentalitate”.
Sfântul Părinte a subliniat faptul că Domnul merge mai departe și ne asigură că va ierta nedreptățile noastre și nu își va aminti de păcatele noastre. „Uneori”, a spus Papa Francisc, „îmi place să gândesc, glumind puțin cu Domnul: ‘Tu nu ai o memorie bună!’ Este slăbiciunea lui Dumnezeu când El iartă, uită”. „El uită, pentru că iartă. În fața unei inimi care se pocăiește, iartă și uită: ‘Voi fi îndurător față de nedreptățile lor și nu-mi voi mai aminti de păcatele lor’. Dar aceasta este și o invitație la a nu-l face pe Domnul să își amintească păcatele, la a nu mai păcătui: ‘Tu m-ai iertat, Tu ai uitat, dar eu trebuie…’ O schimbare a vieții, noua alianță mă reînnoiește și mă face să îmi schimb viața, nu doar mentalitatea și inima, ci viața. A trăi așa: fără păcat, departe de păcat. Aceasta este re-crearea. Așa Domnul ne re-crează pe toți”.
În fine, Suveranul Pontif și-a îndreptat atenția spre cea de-a treia caracteristică, „schimbarea apartenenței”. Noi, a spus Papa, aparținem lui Dumnezeu, „alți dumnezei nu există”, „sunt nimicuri”. „Sigiliul acestei alianțe, al acestei credințe, este a fi credincios acestei lucrări pe care Domnul o face pentru a ne schimba mentalitatea, pentru a ne schimba inima. Profeții spuneau: ‘Domnul va schimba inima ta de piatră în inimă de carne’. A schimba inima, a schimba viața, a nu mai păcătui sau a nu-l face pe Domnul să își amintească ceea ce a uitat cu păcatele noastre de astăzi și a schimba apartenența: a nu aparține niciodată mondenității, spiritului lumii, fleacurilor lumii, doar Domnului”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1144, Ultimul acces: 2024-06-14 03:03:54