SRUC 2017: Primele patru zile la Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

SRUC 2017: Primele patru zile la Iași

[2017-01-22]
SRUC 2017 la Iași
22.01.2017, Iași (Catholica) - În seara zilei de 18 ianuarie 2017, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, a avut loc deschiderea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, moment marcat printr-o celebrare prezidată de PS Aurel Percă. Aceste zile de rugăciune au motoul luat din Scrisoare a doua a Sfântul Apostol Paul către Corinteni: „Reconciliere – iubirea lui Cristos ne constrânge”. În cuvântul de învățătură, pr. Eduard Soare a subliniat faptul că creștinii sunt urmașii unui gest de iubire care transcende istoria: „Cristos a fost străpuns pentru păcatele noastre, pentru ca noi să ne îndumnezeim. Cristos este slujitorul prin ale cărui răni noi suntem vindecați (cf. Isaia 53,5)”.
„De aceea trebuie să acționăm în conformitate cu acest dar pe care l-am primit de la Dumnezeu: să ne angajăm într-un dialog al schimburilor de daruri spirituale, ca astfel să fim medicament pentru a curăța ceea ce mândria, ura și slava deșartă au distrus”, citim în materialul de pe Ercis.ro. „Plini de încredere, să-i adresăm Tatălui rugăciunile noastre pentru a împlini dorința lui Cristos de la Ultima Cin㠑ca toți să fie una’, pentru ca astfel, în aceste zile ale Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, să mai facem încă un pas spre întărirea legăturii de caritate dintre membrii Bisericii lui Cristos.”
În a doua zi a Octavei, rugăciunea a avut loc în Capela Surorilor Providenței, din cartierul Bucium. Tema rugăciunii propuse pentru această zi a fost: „Să nu mai trăiască pentru ei înșiși” (2Corinteni 5,15). A trăi pentru aproapele, lângă aproapele, împreună cu aproapele necesită o mare umilință, așa cum a subliniat pr. predicator Antile Iosif. Umilința, cea care ne ajută să combatem orgoliul, este atât de necesară la toate nivelele pentru a reuși să dărâmăm zidurile care ne dezbină, care împiedică comuniunea și unitatea. Adevăratul ecumenism este atunci când suntem capabili să renunțăm la ceva pentru a muta atenția de la noi înșine la cuvântul Domnului, izvorul adevăratei unități. Șase cărămizi, simbol al zidurilor pe care noi adesea le construim, au fost duse la altar de copiii de la grădinița condusă de surori.
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a continuat vineri, 20 ianuarie 2017, la ora 17, în biserica Sfânta Tereza a Pruncului Isus. Celebrarea a fost prezidată de pr. Alois Fechet, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism. Au participat nouă preoți din parohiile și congregațiile din localitate, persoane consacrate și credincioși veniți din toate colțurile Iașului. La începutul celebrării, pr. paroh Petru Sescu i-a invitat pe toți cei prezenți să nu uite motivul pentru care au venit la biserică: „Rugăciune pentru unitatea între creștini”.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Iosif Dorcu, vorbind despre ecumenism care, adesea, este greșit înțeles, ca „un cuvânt de superioritate”. Isus ne iubește pe toți fără să facă diferențe între catolici, ortodocși etc. Dacă El ne iubește pe toți la fel, și noi suntem îndemnați, chiar obligați să iubim dezinteresat și fără a face diferențe. După predică a urmat mărturisirea Crezului, stropirea cu apă sfințită și recitarea rugăciunii domnești, apoi toți și-au oferit semnul iubirii frățești. Înainte de binecuvântarea finală, pr. Alois Fechet a mulțumit celor prezenți pentru rugăciunile pe care le înalță permanent către Dumnezeu pentru realizarea unității, dar și pentru că și-au făcut timp să participe la acest moment înălțător.
Sâmbătă, 21 ianuarie 2017, în biserica Sfântul Anton de Padova din Iași, de la ora 17, s-a desfășurat o celebrare prezidată de PS Aurel Percă, la care au participat 13 preoți, persoane consacrate și numeroși credincioși din Iași. Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Aurel. Vorbind despre ecumenism, a spus c㠄este un drum care cere convertirea inimilor, un drum de-a lungul căruia trebuie să învățăm că ceea ce îi diferențiază pe creștinii de astăzi nu reprezintă o piedică în calea unității și a comuniunii”. De aceea să căutăm ca în aceste zile de rugăciune să ne deschidem inimile dialogului, pentru ca în fiecare vorbă și faptă a noastră să recunoaștem iubirea și milostivirea lui Dumnezeu. Înainte de binecuvântarea finală, pr. paroh Alois Farțadi a mulțumit Episcopului, preoților din altar, corului, persoanelor consacrate și tuturor celor prezenți în Biserică, pentru că au răspuns cu bucurie la invitația lui Isus „Ca toți să fie una”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1140, Ultimul acces: 2024-06-25 02:12:17