Mons. Fernando Ocáriz este noul prelat al Opus Dei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mons. Fernando Ocáriz este noul prelat al Opus Dei

[2017-01-24]
Papa Francisc și Mons. Fernando Ocáriz
24.01.2017, Roma (Catholica) - Papa Francisc l-a numit pe Mons. Fernando Ocáriz prelat al Opus Dei. Știrea a fost difuzată luni, 23 ianuarie 2017, în prima zi de votări de la al treilea Congres electoral al Prelaturii întemeiate de Sfântul Josemaría Escrivá. Sfântul Părinte a confirmat alegerea membrilor Opus Dei. În aceeași zi de luni, 194 de membri, dintre preoți și laici, au votat ținând cont de numele semnalate în zilele precedente de un grup de femei din Consiliul Asesoratului central. A fost aleasă încă o dată continuitatea, citim în materialul publicat pe Ercis.ro în traducerea pr. Mihai Pătrașcu, după Vatican Insider.
Cu această numire, Fernando Ocáriz, care până acum era vicar auxiliar al Opus Dei, devine al treilea succesor al Sfântului Josemaría la conducerea Prelaturii, după moartea Mons. Javier Echevarría petrecută la 12 decembrie 2016. Ocáriz s-a născut la Paris la 27 octombrie 1944, într-o familie spaniolă care a plecat în exil în Franța în timpul războiului civil spaniol (1936-1939). Este cel mai tânăr din 8 copii. Licențiat în fizică la Universitatea din Barcelona (1966), a obținut licența în teologie la Universitatea Pontificală Lateran în 1969 și doctoratul la Universitatea din Navarra în 1971, an în care a fost hirotonit preot. În primii săi ani de preoție s-a dedicat în special pastorației tinerilor și a universitarilor.
Este consultant al Congregației pentru Doctrina Credinței (din 1986) și al altor dicastere din Curia Romană: Congregația pentru Cler (din 2003) și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări (din 2011). Este membru al Academiei Teologice Pontificale din 1989. În anii ’80 a fost unul dintre profesorii care au început munca la Universitatea Pontificală Santa Croce, Roma, la care a fost profesor ordinar de teologie fundamentală și unde acum este profesor emerit.
Între publicațiile sale se numără cărți despre cristologie: „Misterul lui Isus Cristos: Un curs de cristologie și soteriologie”; „Fii ai lui Dumnezeu în Cristos. Introducere în teologia participării supranaturale”. Alte texte ale sale tratează teme de natură teologică și filozofică precum „Iubirea față de Dumnezeu, iubire față de oameni” sau „Natură, har și glorie”, o lucrare care conține și o prefață a Cardinalului de atunci Joseph Ratzinger. În 2013 a fost publicat un amplu interviu cu el îngrijit de Rafael Serrano și intitulat „Biserica, lume reconciliată”. Între operele sale sunt și două studii de filozofie: „Marxismul: teorie și practică a unei revoluții” și „Voltaire. Tratat despre toleranță”.
A fost numit vicar general al prelaturii Opus Dei la 23 aprilie 1994 și vicar auxiliar în decembrie 2014. În timpul ultimilor 22 de ani l-a însoțit pe prelatul precedent, Mons. Echevarría, în vizitele sale pastorale în peste 70 de națiuni. În anii ’60, în timp ce studia teologia, a stat alături de Sfântul Josemaría Escrivá, fondator al Opus Dei. Încă de tânăr este pasionat de tenis, un sport pe care continuă să îl practice. În zilele următoare noul prelat va propune congresiștilor numele vicarilor săi și ale membrilor noilor consilii care îl vor asista în timpul următorilor 8 ani.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1199, Ultimul acces: 2024-06-08 05:39:19