Dominicanii celebreaza 800 de ani de existenta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Dominicanii celebrează 800 de ani de existență

[2017-01-19]
19.01.2017, Roma (Catholica) - Ordinul Predicatorilor, cunoscut mai bine ca Ordinul Dominican, celebrează 800 de ani de la fondare. Cu această ocazie în Roma are loc un eveniment ce își propune să fie o reflecție asupra istoriei, asupra carismei lor privind predicarea, respectivul asupra modalității de continuare a punerii acestei carisme în slujba Bisericii de astăzi.
Congresul Internațional despre Misiune, organizat de ordin între 17 și 21 ianuarie, are loc la finalul celebrării Anului Jubiliar, care marchează 800 de ani de la fondarea de către Sf. Dominic. Unul dintre scopurile congresului, a declarat fr. Vivian Boland pentru CNA, este să dea ordinului ocazia „să mulțumească lui Dumnezeu pentru harurile din ultimul an, dar și pentru a căuta o reasumare a misiunii ordinului în Biserică și pentru a-i da energii proaspete, un impuls proaspăt”. Carisma dominicanilor, a spus fr. Boland, poate fi uneori dificil de ales deoarece este o carism㠄aflată în însăși inima Bisericii și creștinismului – predicarea Evangheliei”.
„Nu suntem singurii care predică Evanghelia”, a spus el. „Dar cred că anul celebrativ a fost o ocazie să ne gândim la ce înseamnă a fi Ordin al Predicatorilor în Biserică și în numele Bisericii, și că prima noastră sarcină trebuie să fie să ajutăm Biserica în predicarea Evangheliei.” Această misiune poate suna ca simplă, a admis el, dar există numeroase provocări astăzi pentru această misiune, iar dominicanii trebuie să fie primii „care să ajute Biserica să reflecteze asupra acestor provocări”, care se găsesc mai peste tot, de la filozofie la știință, de la cultură la schimbările din societate. Ei pot lucra să identifice „care sunt dificultățile și care sunt posibilitățile pentru predicarea astăzi a Evangheliei lui Isus – să fim de ajutor Bisericii în această sarcină”.
A face parte dintr-un ordin atât de vechi, a spus fr. Boland, este ceva uimitor, căci „puține lucruri rezistă timp de 800 de ani”. Referindu-se la un material video făcut pentru Jubileu, a spus: „avem 130 de sfinți și o mulțime de păcătoși – trebuie să admitem umanitatea ordinului, greșelile lui”. Dar a vorbit și despre „o anume mândrie, sper în sens bun, amintindu-ne cine sunt frații și surorile noastre”, printre ele numărându-se nume precum Sf. Toma de Aquino sau Sf. Ecaterina de Siena. „Oameni remarcabili pe care îi putem numi frați și surori ale noastre.”
Congresul internațional durează cinci zile și include momente de rugăciune, discursuri și ateliere. Participă atât membri laici, cât și consacrați. Evenimentul final va fi Liturghia prezidată sâmbătă de Papa Francisc în Bazilica San Giovanni in Laterano. Congresul, organizat tot la 12-13 ani, va oferi ocazia participanților să intre în legătură unii cu alții. Astfel, de exemplu cei care lucrează cu indigenii din Taiwan pot să discute cu cei care lucrează cu indigenii din Guatemala. Per ansamblu congresul este o modalitate „de a reuni dominicani din toate părțile lumii, care lucrează în slujiri specifice sau au proiecte speciale pe care le-au dezvoltat, doar ca să fie împreună și să audă ce face ordinul în diferite părți ale lumii”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1231, Ultimul acces: 2024-06-24 13:15:50