Mesajul Cardinalului Lucian cu ocazia SRUC 2017 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mesajul Cardinalului Lucian cu ocazia SRUC 2017

[2017-01-19]
PF Lucian
19.01.2017, Blaj (Catholica) - „Urmând pilda și cuvântul Mântuitorului Isus, Cel care în ajunul pătimirii Sale S-a rugat Părintelui ceresc ‘ca toți să fie una’, ucenicii din toate timpurile și din întreaga creștinătate nu încetează să ceară de la Dumnezeul Păcii darul unității. Și această năzuință a celor care îl recunosc și îl adoră pe Isus Mesia Cel așteptat devine mai intensă în timpul anualei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitate, în care creștinii se cunosc, meditează și mai ales se roagă împreună, pentru ca dorul Divinului lor Învățător să devină realitate” – așa începe Mesajul Cardinalului Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.
„Repetăm adesea”, spune Cardinalul, că darul iertării și al unității nu se vor îndeplini decât printr-o curățire a resentimentelor și o ‘purificare a memoriei’. Avem însă cu toții datoria de a cere și de a primi iertare pentru greșelile săvârșite. Așa cum ne rugăm în rugăciunea pe care Isus ne-o lasă ca pe un testament: ‘Tată, iartă-ne nouă, precum și noi iertăm’. Sau așa cum Bisericile de tradiție răsăriteană se roagă la Dumnezeiasca Liturghie: ‘Unitatea credinței și împărtășirea Sfântului Spirit cerând…’.”
Subliniind că, pe primul loc, potrivit și viziunii ecumenice a Papei Francisc, „este ecumenismul carității, al fraternității și al prieteniei, fiindcă, așa cum afirmă Urmașul lui Petru, ‘adevărul este o întâlnire, este o întâlnire între persoane'”, Preafericitul Lucian arată însă și faptul c㠄fraternitatea dintre creștini nu este un sentiment vag, și nici nu se naște dintr-o formă de indiferență față de adevăr. Ea este zidită pe realitatea supranaturală a Sfântului Botez și este dăruită fiecărui membru al unicului Trup al lui Cristos. Împreună îl mărturisim pe Isus ca Dumnezeu și Domn; împreună îl recunoaștem ca Unicul mijlocitor între Dumnezeu și oameni.”
„De aceea, consider că cei chemați la a păstori Bisericile noastre trebuie să fim conștienți de faptul că mulți creștini din România așteaptă pași concreți de apropiere între noi. Fiindcă despărțirea și separarea este cu adevărat un prilej de sminteală. Este porunca Domnului și este, totodată, un imperativ al momentului în care trăim, acela de a continua dialogul. Însă nu un dialog superficial, ci unul sincer și realist, cu răbdare și perseverență, și mai ales în fidelitate față de adevăr. Precum spunea Papa emerit Benedict al XVI-lea: ‘Nu poate exista un dialog ce sacrifică adevărul, dialogul trebuie să avanseze în iubire și în adevăr’.”
„În acest sens, noi, creștinii greco-catolici, credem cu tărie că unitatea este posibilă. Prin jertfa și dăruirea lor, făuritorii Unirii de la 1700, revenind la deplina comuniune de credință cu Scaunul lui Petru, nu au făcut decât să revină la casa părintească. Iar sângele martirilor și al mărturisitorilor noștri, al celor care au crezut cu adevărat în venirea Ceasului Domnului, ne confirmă că această jertfă a fost dorită și pregătită de Mântuitorul pentru Biserica Sa din România. Fiindcă, precum spunea Cardinalul Iuliu Hossu de sfântă pomenire, ‘Credința noastră este viața noastră’, este bunul nostru cel mai de preț, odorul pe care îl vom prezenta Domnului când ne va chema la Înfricoșătoarea Judecată.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1206, Ultimul acces: 2024-06-14 13:41:28