Papa a primit in audienta o delegatie ecumenica finlandeza - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa a primit în audiență o delegație ecumenică finlandeză

[2017-01-19]
19.01.2017, Vatican (Catholica) - Cu ocazia sărbătorii Sf. Henrik, patron al Finlandei, Papa Francisc a primit în Vatican o delegație ecumenică a Bisericii Luterane Finlandeze. Vizita unei delegații a acestei Biserici la Roma este un eveniment ce se repetă de treizeci de ani și coincide în mod semnificativ cu Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care, după cum a subliniat Pontiful, „ne cheamă la apropiere pornind de la convertire”. În cadrul audienței, Sfântul Părinte a amintit călătoria sa la Lund, Suedia, cu ocazia împlinirii în 31 octombrie 2016 a 500 de ani de la Reforma protestantă.
„Această comemorarea comună a Reformei a avut o semnificație importantă pe planul uman și teologico-spiritual. După cincizeci de ani de dialog ecumenic oficial între catolici și luterani, am reușit să expunem clar perspectivele asupra cărora astăzi putem spune că suntem de acord. Pentru aceasta suntem recunoscători. În același timp, ținem vie în inimă căința sinceră pentru greșelile noastre. În acest spirit, la Lund s-a amintit că intenția lui Martin Luther, în urmă cu cinci sute de ani, era aceea de a reînnoi Biserica, nu de a o împărți. Acea întâlnire ne-a dat curajul și forța de a privi înainte, în Domnul nostru Isus Cristos, la drumul ecumenic pe care suntem chemați să-l parcurgem împreună.”
Pontiful a subliniat faptul c㠄dialogul teologic rămâne esențial pentru reconciliere și trebuie dus înainte cu angajare constantă”, pentru ca să putem ajunge „la ulterioare convergențe cu privire la conținuturile doctrinei și învățăturii morale a Bisericii” și pentru a ne apropia „tot mai mult de unitatea deplină și vizibilă”. Anul 2017 reprezintă pentru catolici și luterani „o ocazie privilegiată pentru a trăi în manieră autentică credința, pentru a redescoperi împreună Evanghelia și pentru a-l căuta și a-l mărturisi pe Cristos cu elan reînnoit”. Vizita la Lund, a mai afirmat Papa, a stimulat în ambele Biserici „mărturia noastră comună de credință în fața lumii”, pentru un angajament de a „susține împreună pe cei care suferă, pe cei care sunt în nevoie, pe cei care sunt expuși la persecuții și violențe. Făcând aceasta, ca și creștini nu mai suntem dezbinați, ci suntem uniți în drumul spre comuniunea deplină.”
Sfântul Părinte a mai amintit de centenarul Consiliului Ecumenic Finlandez, „un important instrument pentru a promova comuniunea de credință și de viață dintre voi”; și de asemenea faptul că în anul 2017, Finlanda împlinește o sută de ani ca stat independent. „Fie ca această aniversare să îi încurajeze pe toți creștinii din țara voastră să mărturisească credința în Domnul Isus Cristos – așa cum a făcut cu mare zel Sf. Henrik – mărturisind-o astăzi în fața lumii și traducând-o și în gesturi concrete de slujire, de fraternitate, de împărtășire. În timp ce doresc ca acest pelerinaj al vostru să contribuie la întărirea ulterioară a bunei colaborări între ortodocși, luterani și catolici în Finlanda și în lume, și ca mărturia comună de credință, speranță și caritate, cu mijlocirea Sf. Henrik, să aducă roade îmbelșugate, invoc din inimă harul și binecuvântarea lui Dumnezeu pentru voi toți.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1289, Ultimul acces: 2024-06-10 00:46:30