Patriarhul Romaniei: Mantuitorul Hristos a venit in lume sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul României: Mântuitorul Hristos a venit în lume să caute și să mântuiască pe cel pierdut

[2017-01-22]
de Andrei Pau

Zeci de persoane au fost prezente duminică, 22 ianuarie 2017, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Tigănești din județul Ilfov.
Creștinii ortodocși se află în Duminica a 32-a după Rusalii. Biserica a rânduit ca astăzi, la Sfânta Liturghie, să fie citit textul biblic de la Luca 19, 1-10 (vezi textul pericopei evanghelice mai jos).
În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a subliniat importanța prezenței faptelor de milostenie în viața creștinului în vederea dobândirii mântuirii.
Evanghelia citită astăzi la Sfânta Liturghie ne arată faptul că Zaheu devenind milostiv s-a mântuit. Spune Mântuitorul: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia” (Luca 19,9), adică s-a refăcut legătura cu Dumnezeu cel milostiv. Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă, tot în Evanghelia după Luca, zicând: „Fiți milostivi precum Tatăl vostru cel Ceresc milostiv este” (Luca 6, 36), a spus Patriarhul României.
Totodată, Părintele Patriarh a subliniat faptul că omul are libertate de a alege dacă urmează sau nu Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos.
Evanghelia se încheie cu concluzia că Iisus Hristos a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut. El nu a venit să judece lumea, la prima Sa venire, ci să o mântuiască. La a doua venire, când va veni întru slavă, va judeca vii și morții. Acum este timpul chemării la pocăință și schimbare. Totul depinde libertatea noastră, dacă răspundem sau nu chemării lui Dumnezeu. Dacă punem în practică Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos sau o neglijăm, a spus Preafericirea Sa.
***
Evanghelia Duminicii a 32-a după Rusalii (Luca 19, 1-10)
În vremea aceea trecea Iisus prin Ierihon și iată un om bogat cu numele Zaheu, care era mai mare peste vameși, căuta să vadă cine este Iisus; dar nu putea de mulțime, pentru că era mic de statură. Atunci, alergând înainte, s-a suit într-un dud, ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă. Dar când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, l-a văzut și a zis către el: Zaheu, grăbește-te și dă-te jos, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta. Și el, grăbindu-se, s-a coborât și L-a primit cu bucurie. Când au văzut aceasta, toți cârteau și ziceau: a intrat să găzduiască la un păcătos. Dar Zaheu, stând în fața Domnului, I-a spus: iată jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Iar Iisus a grăit către el: astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, pentru că și el este fiul lui Avraam. Fiindcă Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1365, Ultimul acces: 2024-06-22 06:19:41