Papa Francisc: Crestini insufletiti de credinta si speranta, nu crestini „in parcare” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Creștini însuflețiți de credință și speranță, nu creștini „în parcare”

[2017-01-18]
Papa Francisc
17.01.2017, Vatican (Catholica) - Fiți creștini curajoși, strâns legați de speranță și capabili să suportați momentele de încercare. Acest îndemn a constituit esența predicii Papei Francisc din cadrul Sfintei Liturghii celebrate marți, 17 ianuarie 2017, în cursul dimineții, în capela Casei Santa Marta, din Vatican. Imaginea creștinului curajos și plin de speranță a fost prezentată de Pontif în antiteză cu creștinii dominați de lâncezeală, care stau pe loc, ca și cum Biserica ar fi pentru ei un spațiu de parcare, citim în materialul de pe situl Radio Vatican. Inspirată dintr-un fragment luat din Scrisoarea către Evrei, capitolul 6, prima lectură din Liturghia zilei, predica Sfântului Părinte a subliniat importanța, pentru noi creștinii, de „a ne arăta râvna în desăvârșirea speranței până la sfârșit”.
Zelul și curajul caracterizează comportamentul creștinului în fața vieții, cel care-l urmează pe Cristos trebuind să se antreneze în astfel de atitudine, asemenea atleților de performanță care se antrenează pe stadion pentru a câștiga o competiție sportivă. „Creștinii leneși sunt creștinii care nu au dorința de a înainta, creștinii care nu luptă pentru schimbarea situațiilor, pentru înnoire, pentru schimbarea care ne-ar face bine tuturor dacă s-ar petrece. Acești creștini sunt leneși, sunt asemenea creștinilor opriți într-o parcare, care identifică Biserica cu un bun loc de parcare. Și, când spun creștini mă refer la credincioșii laici, la preoți, la Episcopi… La toți. Există numeroși astfel de creștini ‘parcați’.”
„Pentru ei Biserica este asemenea unei parcări care păzește viața și merg înainte cu toate asigurările posibile. Însă acești creștini care stau pe loc mă fac să mă gândesc la un lucru pe care ni-l spuneau bunicii noștri când eram mici: ‘Fii atent la apa care băltește, care nu se înnoiește, căci apa neschimbată se strică numaidecât’.” Ceea ce face ca un creștin să fie curajos este speranța, în vreme ce „creștinii leneși” ajung să fie inactivi, ca și cum ar trăi toată viața la pensie: „Mesajul conținut în prima lectură din Liturghia zilei este speranța: acea speranță care nu dezamăgește, care merge dincolo de cele lumești, o speranță sigură și neclintită pentru viața noastră”.
„Speranța este ancora pe care am aruncat-o și de funia căreia suntem prinși… Speranța înseamnă să lupți, agățat de funia ancorei, pentru a ajunge pe malul cerului. În lupta de toate zilele, speranța este o virtute a deschiderii spre orizonturi, și nu o formă de închidere. Poate că este virtutea care se înțelege mai puțin, însă este cea mai puternică. Cel care trăiește cu speranță, privește înainte chiar și în momente grele, când totul pare să fie întunecat, agățându-se de coarda ancorei și suportând.”
Îndemnându-ne să trăim însuflețiți de speranța creștină care nu dezamăgește niciodată, Papa Francisc ne-a sugerat să ne întrebăm ce fel de creștini suntem, dacă aparținem categoriei creștinilor plini de curaj și de speranță sau creștinilor lâncezi: „Să ne întrebăm: eu cum sunt, cum este viața mea? Am o existență deschisă spre orizonturi, plină de speranță și de curaj sau merg înainte cu un stil de viață căldicel? Fie ca Domnul să ne dea harul de a depăși egoismul specific creștinilor care stau pe loc, ca și cum ar fi parcați, care privesc doar la ei înșiși, nereușind să-și înalțe ochii și să privească la El, la cel care este Domnul nostru.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1230, Ultimul acces: 2024-06-24 13:41:27