PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorala cu privire la Duminica Bibliei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală cu privire la Duminica Bibliei

[2017-01-14]
PS Petru Gherghel
14.01.2017, Iași (Catholica) - La începutul acestui an, PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iași, a dat o Scrisoare pastorală cu privire la Duminica Bibliei în Dieceza de Iași, amintind că în scrisoarea apostolică Misericordia et misera, dată la Roma în noiembrie 2016, cu ocazia încheierii Jubileului Milostivirii, „Papa Francisc a venit cu câteva decizii și totodată cu unele sugestii menite să ne ajute să continuăm să ne lăsăm învăluiți de milostivirea lui Dumnezeu, să o percepem, să o primim și să dăm mărturie cu viața noastră despre frumusețea întâlnirii cu Dumnezeu cel milostiv”, citim în scrisoarea Episcopului de Iași, publicată integral pe Ercis.ro.
„În acest sens, Papa sugerează ca fiecare creștin să caute și să faciliteze întâlnirea cu milostivirea divină… Sfântul Părinte nu ezită să ne îndemne să continuăm lucrarea de evanghelizare a comunităților noastre, anunțând totdeauna și în orice ocazie iubirea milostivă a lui Dumnezeu. În acest sens, o semnificație aparte o are ascultarea cuvântului lui Dumnezeu”. De aceea, Pontiful vine cu o inițiativă pastorală frumoasă: „Ar fi oportun ca fiecare comunitate, într-o duminică din anul liturgic, să poată reînnoi angajamentul pentru răspândirea, cunoașterea și aprofundarea Sfintei Scripturi: o duminică dedicată în întregime cuvântului lui Dumnezeu”.
„Luând act de dorința exprimată de Sfântul Părinte, la sugestia Oficiului pentru Pastorația Biblică, a profesorilor de la Seminarul nostru de la Iași, consultând și membrii Comisiei Episcopale a Diecezei noastre și Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente, hotărâm să instituim și noi Duminica Bibliei în Duminica a IV-a din Postul Mare, 26 martie 2017, Duminica Laetare. E o invitație și o fericită ocazie de a experimenta bucuria întâlnirii cu Domnul în cuvântul Său, întâlnirea cu milostivirea Sa care ne este atât de frumos și bogat transmisă în întreaga Sfântă Scriptură, în Biblie.
Episcopul invită fiecare preot paroh „să țină cont de această inițiativă, să pregătească respectiva duminică în așa fel încât cuvântul lui Dumnezeu – Biblia – să fie cu adevărat celebrat, anunțat și venerat, așa cum ne sugerează Sfântul Părinte… Duminica Bibliei este ocazia cea mai potrivită pentru a săvârși gesturile liturgice care scot în evidență Sfânta Scriptură: în cadrul procesiunii de la intrare să fie inclus și Evangheliarul care va fi așezat apoi pe altar; amvonul să fie ornat cu flori și pus în valoare printr-o iluminare specială; la proclamarea Evangheliei Duminicii, care ar putea avea loc și prin cântare, să se organizeze o procesiune cu Evangheliarul de la altar către amvon, gest care să includă folosirea lumânărilor și a tămâierii; după proclamarea Evangheliei, cartea liturgică să fie lăsată deschisă într-un loc vizibil din spațiul altarului; la predică să fie subliniată necesitatea citirii, meditării și înțelegerii cuvântului lui Dumnezeu”.
Se mai sugerează pregătirea unui moment de lectio divina „pentru toată comunitatea parohială sau pentru diferitele categorii de vârstă, moment celebrat eventual în timpul adorației sau vecerniei, cu scopul de a sublinia relația de nedespărțit dintre cuvântul lui Dumnezeu și Euharistie, dar și caracterul evident de rugăciune al citirii, ascultării și meditării cuvântului”. „Pentru toate acestea, se va putea face referință la diferitele materiale ajutătoare existente deja sau se vor putea da curs inițiativelor semnalate de Oficiul pentru Pastorația Biblică sau de materialele puse la dispoziție de siturile cunoscute sau de cel al oficiului, precum și de cele în formă tipărită.”
„Suntem încrezători că această duminică a bucuriei, anticipare a marii sărbători a Paștelui poate deveni o ocazie – an de an – de a-i mulțumi lui Dumnezeu împreună cu comunitățile noastre parohiale pentru darul cuvântului Său transmis nouă prin Biblie. Totodată, poate fi un bun prilej de a reînflăcăra darul lui Dumnezeu pe care l-am primit prin impunerea mâinilor (cf. 2Tim 1,6), devenind astfel apostoli ai Evangheliei lui Cristos. Și nu în ultimul rând, poate fi un bun semnal dat credincioșilor noștri să se hrăneasc㠖 așa cum suntem chemați să facem și noi zi de zi – din cuvântul lui Dumnezeu, să-l citească, să-l iubească și să-l trăiască, după cum ne îndeamnă și psalmistul: ‘Cuvântul Tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele’ (Psalmul 119,105).”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1323, Ultimul acces: 2024-11-19 15:19:44