Patriarhul Daniel: In aceasta Duminica suntem chemati sa aducem rugaciuni de multumire Preasfintei Treimi pentru darul vietii noastre - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel: În această Duminică suntem chemați să aducem rugăciuni de mulțumire Preasfintei Treimi pentru darul vieții noastre

[2017-01-15]
de Iulian Dumitrascu

Mântuitorul Iisus Hristos nu fericește pe cei care sunt nerecunoscători, ci pe cei care sunt recunoscători și mulțumesc lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El, a transmis credincioșilor duminică Patriarhul României.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt în Duminica celor zece leproși (15 ianuarie 2017), după Sfânta Liturghie, la Paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Grigorie Luminătorul.
Părintele Patriarh a spus că leproșii sufereau foarte mult de singurătate și de umilire, iar cei care se vindecau aveau datoria de a se arăta preoților.
Evanghelia de astăzi ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos S-a întâlnit cu zece leproși excluși din comunitate, care stăteau departe de oameni și nu se atingeau de semenii lor, deoarece boala lor era una grea și se putea transmite ușor. Oamenii leproși în Vechiul Testament aveau un regim special de izolare față de oamenii sănătoși, întrucât boala aceasta incurabilă provoca descompunerea lor treptată, prin căderea unor părți din corpul lor, deși erau încă vii. Fiind izolați, leproșii sufereau foarte mult de singurătate și de umilire, având obligația de a spune: „necurat, necurat” (Lev. 13, 45), ca oamenii sănătoși să nu se apropie de ei. Dacă totuși unii se vindecau printr-o minune, datorită milostivirii lui Dumnezeu și a credinței lor puternice, atunci cei vindecați aveau obligația de a merge la preoți și a se arăta lor. De ce? Pentru că preotul avea cunoștințe precise privind semnele manifestării bolii și putea stabili dacă boala este lepră cu adevărat sau altă afecțiune și dacă vindecarea de lepră era una certă (cf. Lev. cap. 13).
Numai când trecem prin necazuri, prin boli sau ispite, atunci cerem în mod stăruitor ajutorul lui Dumnezeu, mai spune Patriarhul Daniel, dar îndată ce am scăpat de suferință, de sărăcie, de necaz, uităm de Dumnezeu.
Însă Mântuitorul Iisus Hristos nu fericește pe cei care sunt nerecunoscători, ci pe cei care sunt recunoscători și mulțumesc lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El. Omul credincios și demn mulțumește permanent lui Dumnezeu pentru că trăiește în creația lui Dumnezeu și o folosește, adică folosește aerul, apa, pământul, căldura soarelui și toate cele făcute de Dumnezeu pentru a susține viața umană.
Suntem datori să aducem recunoștință și mulțumiri lui Dumnezeu și semenilor pentru binefacerile primite, a conchis Preafericirea Sa.
În această Duminică a Evangheliei vindecării celor zece leproșisuntem chemați să arătăm recunoștință, să aducem rugăciuni de mulțumire Preasfintei Treimi pentru darul vieții noastre, pentru sănătate și pentru tot ajutorul primit în viață. Totodată, Evanghelia de astăzi ne cheamă să mulțumim părinților după trup care ne-au născut și crescut, educatorilor, învățătorilor, profesorilor și duhovnicilor care ne-au format intelectual și duhovnicește, precum și tuturor celor care ne-au ajutat în vreme de boală, de necaz sau de nevoie. Așadar, să mulțumim tuturor celor care prin cuvânt și faptă ne transmit binecuvântarea și iubirea lui Dumnezeu pentru noi, spre slava Preasfintei Treimi și mântuirea noastră. Amin!

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1226, Ultimul acces: 2024-06-16 00:27:32