Cardinalul Mueller: Nu sunt probleme cu doctrina din „Amoris laetitia” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Mueller: Nu sunt probleme cu doctrina din „Amoris laetitia”

[2017-01-10]
Cardinalul Gerhard Müller
10.01.2017, Vatican (Catholica) - Capul responsabil cu doctrina în Vatican are o altă opinie decât Cardinalii care au ridicat public anumite probleme privind documentul „Amoris laetitia”, afirmând că textul este „foarte clar” ca doctrină, iar ducerea disputelor în public face rău Bisericii. „Toți, în special Cardinalii Bisericii Romane, au dreptul de a-i scrie Papei. Am fost însă uimit de faptul că s-a făcut public, aproape forțându-l pe Papă să spună da sau nu”, a afirmat Cardinalul Gerhard Müller, prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței, într-un interviu din 8 ianuarie pentru canalul italian de televiziune Tgcom24.
„Nu îmi place aceasta”, a spus el, adăugând c㠄face rău Bisericii să se discute public astfel de lucruri”. Interviul a fost luat la două luni după ce o scrisoare semnată de patru Cardinali proeminenți, în care i se cerea Papei Francisc să rezolve anumite neclarități, a fost făcută publică. Prelații au trimis un document numit „dubia”, cu anumite dubii privind interpretarea documentului „Amoris laetitia”, cerând clarificare din partea autorului. Semnatarii sunt Cardinalii Walter Brandmüller, președintele emerit al Comitetului Pontifical de Științe Istorice; Raymond Burke, patronul Ordinului Maltez și prefect emerit al Signaturii Apostolice; Carlo Caffarra, Arhiepiscop emerit de Bologna; și Joachim Meisner, Arhiepiscop emerit de Koln.
Cei patru au trimis scrisoarea în privat, în luna septembrie, dar neprimind un răspuns de la Papa au făcut-o publică în noiembrie, spunând într-o prefață că interpretează tăcerea Papei ca „o invitație la continuarea reflecției și la discuție, cu calm și cu respect. Drept urmare informăm întreg poporul lui Dumnezeu despre inițiativa noastră, oferind toată documentația.” Dezbaterea a erupt după publicarea respectivei „dubia”, vorbindu-se chiar despre faptul că dacă Papa continuă tăcerea, Cardinalii ar putea emite o corecție formală pentru Papa. În comentariile sale pentru Tgcom24, Cardinalul Müller a afirmat că o corecție pentru Papa „pare foarte improbabilă, nefiind acum posibilă deoarece nu există un pericol pentru credință, după cum spunea Sf. Toma”.
„Suntem foarte departe de o corecție și aș spune că este o pierdere pentru Biserică faptul că se discută public aceste lucruri. Amoris laetitia este foarte clar în doctrină și putem interpreta (în document) întreaga doctrină a lui Isus despre căsătorie, întreaga doctrină a Bisericii în cei două mii de ani de istorie.” Ceea ce cere Papa Francisc în text, a spus prelatul, este „discernerea situației în care sunt oamenii ce trăiesc într-un uniune iregulară […] și să îi ajute pe acești oameni să găsească o cale spre o nouă integrare în Biserică conform condițiilor Sacramentelor și mesajului creștin privind căsătoria”. „Nu văd vreo contradicție. Pe de o parte avem doctrina clară despre căsătorie, pe de altă parte obligația Bisericii de a se îngriji de aceste persoane în dificultate.”
Cardinalul Müller a susținut constant că exortația apostolică a Papei Francisc din 2016, despre iubirea în familie, nu a schimbat disciplina Bisericii privind împărtășirea divorțaților recăsătoriți și că trebuie citită în continuitate cu magisteriul anterior. Într-un discurs din 4 mai, a contracarat argumentele conform cărora „Amoris laetitia” permite în anumite cazuri divorțaților recăsătoriți să primească Euharistia „fără nevoia de a-și schimba modul de viață”. A afirmat: „Aceasta este o problemă ce ține de o învățătură magisterială solidă, sprijinită de Scriptură și fondată pe motive doctrinale.” Dacă exortația Papei „ar fi dorit să elimine o disciplină atât de adânc înrădăcinată și de semnificativă, ar fi făcut-o clar și prezentând motivații”, afirma Cardinalul.
„Dubia” și răspunsul Cardinalului Müller arată cât de variată este receptarea și interpretarea exortației apostolice. Unii, precum Robert Spaemann – un filosof romano-catolic german – și cei patru Cardinali, mențin că este incompatibilă cu învățătura Bisericii; alții, precum Cardinalul Müller, că nu a schimbat disciplina Bisericii. Dar sunt și glasuri precum care spun c㠄Amoris laetitia” a deschis calea spre o nouă practică pastorală, sau chiar spre un progres în continuitate cu Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1338, Ultimul acces: 2024-06-25 01:21:09