Papa Francisc: Atitudinea de slujire este originea autoritatii lui Isus - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Atitudinea de slujire este originea autorității lui Isus

[2017-01-10]
Papa Francisc
10.01.2017, Vatican (Catholica) - Isus „îi învăța ca unul care are autoritate și nu în felul cărturarilor”, citim în Evanghelia după Sfântul Marcu, capitolul 1, acest fragment inspirând predica Papei Francisc din cadrul Sfintei Liturghii celebrate marți, 10 ianuarie 2017, în cursul dimineții, în capela Casei Santa Marta din Vatican. Prezentând în antiteză modul de a învăța al lui Isus, apropiat de oameni și de aceea plin de autoritate, și felul detașat și rece al cărturarilor, Sfântul Părinte a evidențiat: „Isus slujea mulțimea, explica lucrurile astfel încât oamenii să înțeleagă bine: era în slujba poporului. Avea un comportament de slujire care-i dădea autoritate”, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.
„În schimb, cărturarii, pe care lumea îi asculta, îi respecta, nu erau percepuți de oameni ca având autoritate asupra lor pentru că aveau o psihologie a principilor, care s-ar putea rezuma prin cuvintele: ‘Noi suntem învățători, principi, noi vă învățăm. Noi nu slujim, noi comandăm, iar voi ascultați’. În schimb, Isus nu s-a comportat niciodată ca un principe, ci a acționat întotdeauna ca un slujitor al tuturor, tocmai acest lucru dându-i autoritate.” Continuând paralelismul dintre stilul lui Isus, total opus stilului incoerent al fariseilor și cărturarilor, Papa Francisc a oferit și un exemplu contemporan de păstor cu autoritate, referindu-se la Fericitul Papă Paul al VI-lea.
„Erau detașați de oameni, nu le erau aproape. În schimb Isus era foarte apropiat de lume, fapt ce îi conferea autoritate. Cei detașați, în schimb, acei cărturari, aveau o psihologie clericală, specifică clericalismului. Îmi place când citesc despre comportamentul apropiat pe care îl avea față de persoane Fericitul Paul al VI-lea. În exortația apostolic㠑Evangelii Nuntiandi’, la numărul 48, se vede inima păstorului apropiat de turmă, în această apropiere constând autoritatea Papei Paul al VI-lea. Înainte de toate, este necesară atitudinea de serviciu, de slujire, de smerenie.”
„În viziunea lui Isus, conducătorul este cel care slujește, răsturnând astfel totul, asemenea unui aisberg în sens invers, poporul devenind vârful iar El, care conduce, este la bază, conducând de jos. În al doilea trând, este necesară apropierea de popor.” În schimb, fariseii și cărturarii nu sunt coerenți, având o personalitate într-atât de divizată încât Isus îi sfătuiește pe discipoli să urmeze ceea ce spun și nu ceea ce fac. Pontiful observă că Isus se adresează lor, cărturarilor și fariseilor, folosind deseori adjectivul „ipocriți”, din cauza comportamentului de principi, plin de clericalism și, tocmai de aceea, lipsit de autoritate.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1317, Ultimul acces: 2024-06-11 10:35:04