PS Varlaam Ploiesteanul: Hristos prin predica si activitatea Sa a aratat ca este Lumina Lumii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Varlaam Ploieșteanul: Hristos prin predica și activitatea Sa a arătat că este Lumina Lumii

[2017-01-08]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat duminică, 8 ianuarie 2017, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. Din sobor au făcut parte părinții slujitori ai locașului de cult.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a evidențiat faptul că Mântuitorul a binevoit să înceapă activitatea Sa în Galileea ca o împlinire a profeției Prorocului Isaia.
În această duminică am ascultat un fragment din Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos, scrisă de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, care ne vorbește despre începutul activității publice a Domnului Hristos ce a avut loc la puțină vreme după evenimentul botezului Său. Sfinții au văzut în faptul că Mântuitorul a binevoit să înceapă activitatea Sa în Galileea ca o împlinire a profeției Prorocului Isaia care vorbește despre această regiune a Galileei, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, ierarhul a subliniat faptul că Hristos, prin predica și activitatea Sa, a arătat că este Lumina Lumii.
Mântuitorul își începe activitatea în aceste locuri ca să arate că nu se adresează doar iudeilor. Împlinirea profeției constă în faptul că Isaia vede, inspirat de Duhul Sfânt, că poporul cel ce ședea în întuneric, adică poporul iudeu, a văzut lumină mare, iar celor care ședeau și locuiau în umbra morții, adică păgânii din această regiune a Galileii, au văzut lumină mare. Hristos, prin predica și activitatea Sa, a arătat că este Lumina Lumii, a evidențiat părintele episcop.
Totodată, Preasfinția Sa a vorbit despre faptul că odată cu venirea Mântuitorului Hristos în lume, Împărăția Cerurilor a devenit o realitate posibilă.
Evanghelia de astăzi ne arată că Hristos este Lumina lumii care luminează poporul care se afla în întunericul necunoașterii lui Dumnezeu și care trăiau în latura și în umbra morții. Hristos a început predica Sa prin aceleași cuvinte pe care le-a rostit și Sfântul Ioan Botezătorul în pustia Iordanului: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor». Profeții care au văzut începutul activității lui Mesia, în Galileea neamurilor, au vorbit adeseori si despre Împărăția Cerurilor. Prin întruparea Mântuitorului Nostru Iisus Hristos Împărăția Cerurilor a devenit o realitate posibilă, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
La final, ierarhul a binecuvântat pe cei prezenți la slujba din Catedrală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3393, Ultimul acces: 2024-06-10 01:51:12