Roman: IPS Ioachim a oficiat Sfanta Liturghie in cinstea Sf. Cuv. Antipa de la Calapodesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Roman: IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie în cinstea Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești

[2017-01-10]
de Iulian Dumitrascu

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești este ocrotitorul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. De asemenea, el este și protectorul Paraclisului Catedralei Arhiepiscopale din Roman. La acest moment deosebit IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La finalul slujbei, ierarhul a adresat un cuvânt în care a evidențiat câteva repere istorice din viața sfântului. Pomenirea lui la începutul anului calendaristic deschide șirul cinstirii sfinților români.
Începutul prăznuirii sfinților români din Biserica Ortodoxă Română, potrivit calendarului convențional al anului care începe la 1 ianuarie, concordă într-un fel cu sărbătorile de iarnă care s-au încheiat cu cea a Botezului Domnului. Iată că marele sfânt prăznuit în Biserica Ortodoxă, în data de 10 ianuarie, este Sfântul Antipa. Acest cuvios a avut o legătură aparte cu frigul acesta astronomic, în sensul că de tânăr, fiind la Mănăstirea Brazi, într-una din nopțile lui februarie se pare că, dormind afară, a înghețat, însă a fost salvat la timp de frații mănăstirii. De asemenea, el a viețuit în ținuturile Novgorodului, adormind în Domnul în ziua de 10 ianuarie, la vârsta de 66 ani.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că Sfântul Antipa nu a studiat în mod sistematic învățătura de credință a Bisericii în școlile de teologie, dar prin viețuirea sa aleasă este un teolog de vocație.
Astăzi, în mod deosebit, am slujit împreună cu cei care au dorit să ofere cinstea lor Cuviosului Antipa, aici la Roman, pe unde sfântul ar fi trecut în peregrinările sale cu anumite ascultări care i s-au încredințat. Evident că Sfântul Antipa niciodată nu a evitat Centrul Eparhial de la Roman, unde și astăzi i se aduce cinstire. Activitatea sa misionară din biserică este foarte diversificată. Este un cuvios care a arătat foarte multă râvnă pentru adevărul de credință, pentru trăirea lui mai degrabă decât pentru prezentarea lui. El nu avea o pregătire teoretică teologică numaidecât, dar trăind autentic viața în Hristos prin împlinirea Evangheliei, luând exemplul Sfinților Părinți care au trăit filocalic și trăiesc în Cer și cărora noi le cerem ajutorul.
La finalul cuvântului, ierarhul a îndemnat pe cei prezenți să facă cunoscută viața sfântului Antipa care rămâne un reper de viețuire duhovnicească pentru fiii eparhiei Romanului și Bacăului
Noi avem o datorie sfântă și anume, aceea de a face cunoscută viața și activitatea Sfântului Cuvios Antipa, deosebite pentru Ortodoxie, pentru viața isihastă, pentru viața monahală și nu numai. El a fost prin misiunea sa trimis pentru a ajuta Biserica.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul psaltic Diaconia al Catedralei Arhiepiscopale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4136, Ultimul acces: 2024-06-12 11:33:09