Praznicul Botezului Domnului la Manastirea Sfanta Cruce din Oradea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Praznicul Botezului Domnului la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea

[2017-01-08]
de Andrei Pau

Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost prezent vineri, 6 ianuarie 2017, la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, unde a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mare a așezământului monahal cu hramul Adormirea Maicii Domnului, notează site-ul oficial al Eparhiei.
După Rugăciunea Amvonului din cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul Oradiei a oficiat Sfințirea cea Mare a Apei, Agheasma Mare. Pentru acest praznic, obștea sfintei mănăstiri a pregătit mai multe vase cu o capacitate totală de cinci mii de litri.
În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, Preasfințitul Părinte Sofronie a amintit principalele semnificații teologice ale praznicului Bobotezei, subliniind caracterul treimic al sărbătorii și faptul că Botezul Domnului în apele Iordanului prefigurează moartea și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos:
Această sărbătoare mare a creștinătății se mai numește și Arătarea Dumnezeiască, Teofania sau Bogoiavlenia, pentru că la Botezul în Iordan de la Ioan al Domnului nostru Iisus Hristos S-a descoperit, S-a arătat Preasfânta Treime. Atunci când Domnul Hristos a ieșit din apele Iordanului, Sfântul Ioan Proorocul, Înaintemergătorul și Botezătorul, a văzut pe Duhul Sfânt în chip de porumbel coborându-Se asupra Domnului Iisus Hristos și a auzit un glas din ceruri care a zis: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit». Astfel, Tatăl, prin glasul cel din ceruri, Fiul Care S-a făcut om, ieșind din apele Iordanului, după botezul de la Ioan, și Duhul Sfânt în chip de porumbel, Treimea cea sfântă, deoființă și nedespărțită ni Se descoperă nouă, a spus Preasfinția Sa.
La final, Preasfinția Sa i-a stropit cu apa proaspăt sfințită pe credincioși prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12325, Ultimul acces: 2024-06-25 00:50:11