Intalnirea Taize de la Riga s-a incheiat - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întâlnirea Taize de la Riga s-a încheiat

[2017-01-02]
02.01.2017, Riga (Catholica) - La finalul întâlnirii din acest an de la Riga, Letonia, a fost anunțat locul de desfășurare a următoarei întâlniri Taize de la cumpăna dintre ani: Basilea, Elveția, unde tinerii se vor întâlni pentru a se ruga la trecerea dintre 2017 spre 2018. Anunțul a fost făcut de fr. Alois la finalul celei de-a treizeci și noua ediții, la care au participat din 28 decembrie anul trecut până pe 1 ianuarie anul acesta mii de tineri catolici, ortodocși și protestanți, de pe bătrânul continent, dar și din depărtare, din țări precum Coreea de Sud, aflăm dintr-un material publicat de L’Osservatore Romano și tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro.
„Un viitor de pace”, scrie fratele Alois în scrisoarea pentru anul 2017, difuzată la 30 decembrie și intitulată «Spre unitatea continentului european. În fața venirii migranților să depășim frica», „implică faptul ca europenii să lărgească conștiința lor în așa fel încât să crească o solidaritate între toate țările care compun continentul. Este fundamentală nevoia înmulțirii contactelor, schimburilor, colaborărilor. Construirea Europei se poate realiza numai cu ascultarea mai mare între națiuni.” Rădăcinile comune sunt mai profunde decât divergențele: „Europa a avut un elan de reconciliere ca urmare a celui de-al doilea război mondial” și „a cunoscut o nouă perioadă de căutare a unității după căderea zidului din Berlin”. Mulți tineri, afirmă priorul de la Taize, „cred că Europa va continua să se edifice numai aprofundând acest ideal de fraternitate”. O Europă unită în interiorul ei dar și deschisă spre celelalte continente și solidară cu popoarele care înfruntă încercările cele mai mari, cu migranții: „În toată lumea, femei, bărbați și copii sunt obligați să își părăsească țara lor. Suferința îi determină să plece, mai puternică decât barierele ridicate pentru a împiedica marșul lor. Preocupările manifestate în regiunile bogate nu vor descuraja să părăsească propria țară pe cei care îndură suferințe intolerabile.”
Nu este posibil, afirmă fr. Alois, „să se eludeze partea de responsabilitate a națiunilor bogate în rănile istoriei și în crizele mediului care au provocat și provoacă imense migrații, din Africa, din Orientul Mijlociu, din America Centrală și din alte locuri. Astăzi, anumite alegeri politice sau economice din țările bogate reprezintă izvor de instabilitate în alte regiuni. Ar fi util acum ca societățile occidentale să meargă dincolo de frica de cel străin, de diferențele dintre culturi, și să înceapă să lucreze curajos fața nouă pe care migrațiile le oferă. Dacă de venirea migranților sunt legate dificultățile reale, venirea lor poate să fie o ocazie pentru a stimula Europa să fie deschisă și solidară.” Acest lucru este valabil și în raportul dintre creștini și musulmani, care, grație contactului personal, pot „să mărturisească împreună pacea și să respingă împreună violența exercitată în numele lui Dumnezeu”. Nu există viitor în națiunile europene care vor să se izoleze, conclude priorul, „fraternitatea este unicul drum pentru a face pacea”.
În meditațiile care, la Riga, au însoțit rugăciunile de seară, fratele Alois a tratat diferite teme: „A rămâne tari în speranță: ea este creatoare”, „A simplifica viața noastră pentru a împărtăși”, „A sta împreună pentru a revela dinamica Evangheliei” și „A face să crească fraternitatea pentru a pregăti pacea”. Însă în ajunul întâlnirii europene, priorul de la Taize a reînnoit și apelul adresat responsabililor Bisericilor s㠄meargă împreună”, profitând de a cincizecea aniversare a începutului Reformei protestante, care „oferă o ocazie pentru a înainte spre unitate, pentru a merge dincolo de o simplă cordialitate reciprocă”. Bisericile, se întreabă, nu ar trebui să încerce să se pună sub unul și același acoperiș fără a aștepta să găsească un acord cu privire la toate chestiunile teologice? Pentru a reuși, fratele Alois sugerează familiilor de confesiuni diferite să se reunească în „comunități de bază”, pentru a se ruga și a sta în ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu: „Fie ca fiecare comunitate locală, fiecare parohie, să facă împreună cu creștinii de alte confesiuni tot ceea ce este posibil să facă împreună, de la studiul Bibliei la munca socială și pastorală, la cateheză”. Și îi invită s㠄facă împreună gesturi de solidaritate, să fie atenți împreună la lipsurile altuia, la suferințele ascunse, la sărăcia materială și nu numai, la salvgardarea mediului”.
A se ruga sub același acoperiș, în aceeași biserică, a conduce dialogul teologic cu conștiința de „a fi deja împreun㔠ar ajuta până la urm㠖 conclude priorul – ca prietenia reciprocă să devină mai strânsă și să se înfrunte diferit și chestiunile doctrinale.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4612, Ultimul acces: 2023-09-22 17:20:05