Celebrarea maternitatii Mariei ne aminteste ca suntem familia lui Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Celebrarea maternității Mariei ne amintește că suntem familia lui Dumnezeu

[2017-01-01]
01.01.2017, Vatican (Catholica) - În ziua de duminică, 1 ianuarie 2017, Papa Francisc a spus că faptul de a o celebra pe Maria, Maica lui Dumnezeu, evidențiază un aspect frumos al credinței noastre: că Maria este și Mama noastră, și că prin exemplul ei putem învăța să practicăm virtutea și sacrificiul de sine în viețile noastre. „Cu maternitatea sa ne arată că umilința și duioșia nu sunt virtuți ale celor slabi ci ale celor puternici”. „A celebra maternitatea Mariei ca Mamă a lui Dumnezeu și Mama noastră la începutul unui an nou înseamnă a aminti o certitudine care va însoți zilele noastre: suntem un popor cu o Mamă, nu suntem orfani.”
Sfântul Părinte a celebrat în Bazilica San Pietro Liturghia pentru Solemnitatea Preasfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu, reflectând asupra versetului din Evanghelia lui Luca în care se spune: „Maria păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei”. Cu tot ceea ce s-a întâmplat în zilele din preajma Nașterii lui Isus, Maria, „departe de a voi să înțeleagă sau să domine situația, este femeia care știe să păstreze, adică să protejeze, să păzească în inima sa trecerea lui Dumnezeu în viața poporului Său. Din sânul său a învățat să asculte bătaia inimii Fiului său și aceasta a învățat-o, pentru toată viața, să descopere vibrația lui Dumnezeu în istorie”.
Maria nu spune multe în Evanghelii, nu face fapte uimitoare, dar are „o privire atentă care știe să păzească viața și misiunea Fiului său și, de aceea, a tot ceea ce El iubește”. „Maria ne-a dat căldura maternă, aceea care ne învăluie în mijlocul dificultăților; căldura maternă care permite ca nimic și nimeni să nu stingă în sânul Bisericii revoluția duioșiei inaugurate de Fiul său. Unde este o mamă, este duioșie. Și Maria cu maternitatea sa ne arată că umilința și duioșia nu sunt virtuți ale celor slabi ci ale celor puternici, ne învață că nu este nevoie să-i maltratăm pe alții pentru a ne simți importanți. Și din totdeauna sfântul popor credincios al lui Dumnezeu a recunoscut-o și a salutat-o ca Sfântă Mamă a lui Dumnezeu.”
„Mamele sunt antidotul cel mai puternic împotriva tendințelor noastre individualiste și egoiste, împotriva închiderilor și apatiei noastre. O societate fără mame ar fi nu numai o societate rece, ci o societate care a pierdut inima, care a pierdut ‘gustul de familie’. O societate fără mame ar fi o societate fără milă, care a lăsat locul numai calcului și speculației. Pentru că mamele, chiar și în momentele cele mai rele, știu să mărturisească duioșia, dăruirea necondiționată, forța speranței… A începe anul amintind de bunătatea lui Dumnezeu pe fața maternă a Mariei, pe fața maternă a Bisericii, pe fețele mamelor noastre, ne ocrotește de boala corozivă de a fi orfani din punct de vedere spiritual… pe care sufletul o trăiește când se simte fără mamă și îi lipsește duioșia lui Dumnezeu.”
O astfel de atitudine „este un cancer care în tăcere uzează și degradează sufletul. Și astfel ne degradăm puțin câte puțin, din moment ce nimeni nu ne aparține și noi nu aparținem nimănui: degradez pământul pentru că nu-mi aparține, îi degradez pe alții pentru că nu-mi aparțin, îl degradez pe Dumnezeu pentru că nu-i aparțin… Și în sfârșit ajunge să ne degradeze pe noi înșine pentru că uităm cine suntem, ce ‘nume’ divin avem. Pierderea legăturilor care ne unesc, tipică culturii noastre fragmentate și divizate, face în așa fel încât să crească acest sentiment și de aceea de mare gol și singurătate.”
„A celebra sărbătoarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu ne face să ne apară din nou pe față zâmbetul de a ne simți popor, de a simți că ne aparținem; de a ști că numai într-o comunitate, o familie, persoanele pot găsi ‘climatul’, ‘căldura’ care permite să învețe să crească din punct de vedere uman și nu ca simple obiecte invitate s㠑consume și să fie consumate’. A celebra sărbătoarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu ne amintește că nu suntem marfă de schimb sau terminale receptoare de informații. Suntem fii, suntem familie, suntem popor al lui Dumnezeu.”
Asemenea lui Ioan, căruia Isus i-a încredințat-o de pe cruce pe Mama Sa, „și noi vrem să o primim în casele noastre, în familiile noastre, în comunitățile noastre, în țările noastre. Vrem să întâlnim privirea sa maternă. Acea privire care ne amintește că suntem frați: că eu îți aparțin, cu tu îmi aparții, că suntem din aceeași carne. Acea privire care ne învață că trebuie să învățăm să ne îngrijim de viață în același mod și cu aceeași duioșie cu care s-a îngrijit ea: semănând speranță, semănând apartenență, semănând fraternitate.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4874, Ultimul acces: 2024-05-18 17:34:48