Cardinalul Müller: Curia il ajuta pe Papa, nu este in centrul Bisericii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Müller: Curia îl ajută pe Papa, nu este în centrul Bisericii

[2016-01-01]
Curia Romană "este un instrument de ajutor pentru conducerea Bisericii" și "nu este în centrul Bisericii", a afirmat Cardinalul Gerhard Ludwig Müller, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, care, într-un lung interviu de sfârșit de an acordat ziarului german Die Zeit, subliniază apărarea săracilor pe care o susține Papa Francisc și sublinierea sa că "periferia, teologic vorbind, nu este la margini ci în centru. Speranța omenirii este Isus Cristos și nu bursa din New York". Cardinalul respinge acuzele de erezie pe care unele sectoare catolice îl adresează Papei, subliniind, cu privire la posibile formulări "nefericite, nepotrivite sau vagi" că nici Papa, nici Episcopii nu pot contrazice Cuvântul lui Dumnezeu, contestă că soluția găsită la Sinodul despre familie, incubată în cercul german, este un "compromis", dorește o distanțare în cadrul comunității islamice față de terorism și contestă suspiciunile de rea administrare în sânul Dicasterului său.
În trecerea de la Papa Benedict al XVI-lea la Papa Francisc, afirmă Cardinalul german intervievat de Evelyn Finger, "misiunea mea nu s-a schimbat. Congregația slujește în numele Papei magisteriul universal al Bisericii, respectând regulile și statutele aprobate", fără a nega că "cei doi Papei pentru care coordonez lucrările Congregației sunt persoane diferite", un fapt care "îmbogățește Biserica". În privința "reînnoirii" Curiei, nu este, după părerea lui Müller, "un program specific al unui singur Papă". Curia "este un instrument de ajutor pentru conducerea Bisericii. Nu este în centrul Bisericii. Acolo unde este celebrată Euharistia este centrul Bisericii, chiar și într-un umil bordei din junglă. Atenția mediatică disproporționată față de Curie și nu față de Evanghelie este dovada că este nevoie de o schimbare de perspectivă. Colaboratorii din Curie trebuie să fie plini de spiritul lui Petru și să îl slujească în figura Papilor. Numai cel care în pofida tuturor slăbiciunilor sale poate să îi spună lui Isus, cu Petru, «da, Doamne, Tu știi că te iubesc», poate să fie de partea succesorului său, Papa, cu sfaturi și păreri". Cardinalul, care precizează că vrea să fie "atent" pentru a evita instrumentalizări, exprimă îndeosebi apreciere față de Papa Francisc datorită apărării săracilor și a sublinierii sale neobosite că "periferia, teologic vorbind, nu este la margini ci în centru".
Cardinalul Müller revine asupra temei iregularităților financiare reieșite, și corectate, în sânul Congregației pentru Doctrina Credinței, despre care s-a aflat când popularul ziar german Das Bild a scris despre un fond la negru de 20 de mii de euro găsit ascuns în birouri. "Nu am fost numit prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței ca să mă ocup de o temă secundară precum așa-numitele finanțe ale Vaticanului, cu atât mai mult de instituțiile lor lumești care nu aparțin Curiei. Există alții care pot face asta mai bine și mai cu plăcere", a răspuns fostul Arhiepiscop de Regensburg, care, în privința articolului din Das Bild, lichidează "fanteziile investigative" ale "presei senzaționaliste" ca "nefondate" și menite să "deranjeze munca noastră efectivă" și critică pe cel care ia în serios "ridicolul".
În interviu, prelatul contestă apelativul de "conservator", revendică prietenia sa cu teologul eliberării Gustavo Gutierrez și afirmă că astăzi "nu mai trăim în timpul confesionalismului, ci în timpul lui ecumene". Sinodul despre familie "a fost obositor, pentru că era vorba despre ceea ce ne-a fost dat de Dumnezeu în Sacramentul Căsătoriei și despre modul cum îl putem trăi cu fidelitate în actualele condiții de viață", afirmă Cardinalul, care, în privința rolului avut în discuțiile din cercul german, din care el făcea parte împreună cu personalități precum Cardinalii Christoph Schönborn, Reinhard Marx, Walter Kasper, precizează că nu a fost vorba despre un "compromis" și esența căsătoriei rămâne posibilitatea de "a spune da în mod definitiv unei persoane de celălalt sex".
Pontiful argentinian subliniază că nu doctrina ci milostivirea lui Dumnezeu este în centrul creștinismului? "Papa Francisc are stilul său de predică și pastorație, care convinge milioane de persoane. Dar a subliniat de mai multe ori că toate declarațiile sale și gesturile sale trebuie interpretate în contextul crezului catolic. Doctrina credinței nu este o teorie construită de oameni". Cât privește faptul că unii "catolici", întreabă intervievatoarea, "îl insultă pe Papa definindu-l eretic", "nu numai prin funcția mea - răspunde Müller - ci din convingere personală trebuie să contest asta. Eretic în definiția teologică este un catolic care neagă cu încăpățânare un adevăr revelat și prezentat de Biserică. Lucru complet diferit este atunci când o învățătură a credinței prezentată oficial este exprimată probabil în mod nefericit, nepotrivit sau vag. Magisteriul Papei și al Episcopilor nu este superior Cuvântului lui Dumnezeu, ci îl slujește. A stabilit aceasta și constituția dogmatică a Conciliului Vatican II despre revelația divină". Congregația, afirmă prefectul, "îl slujește pe Papa în misiunea sa, pentru a respinge o eroare în credință".
Cât privește terorismul de matrice jihadistă, Cardinalul Müller refuză ca "paternalistă și contraproductivă" o abordare iluministă care urmează motoul "noi suntem înaintați și ceilalți s-au oprit la Evul Mediu", ci subliniază că "specialiștii și politicienii islamici trebuie să arate în mod clar și obligatoriu că violența contrazice în mod diametral opus voința lui Dumnezeu". Cadoul unui potir pe care Papa Francisc l-a oferit comunității luterane din Roma, mai afirmă Müller, a fost "un semn de speranță, ca să vină ziua în care să se ajungă vizibil la unitatea deplină a Bisericii: în cunoașterea credinței, în semnul sacramental al mântuirii și în compoziția episcopatului cu Papa în vârf". (material tradus de pr. Mihai Pătrașcu de pe Vatican Insider pentru ITRC.ro)
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5004, Ultimul acces: 2024-09-17 13:12:22