Prima zi a Anului Nou la Catedrala Patriarhala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prima zi a Anului Nou la Catedrala Patriarhală

[2016-01-01]
În prima zi a Anului Nou civil, Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului. Tot pe 1 ianuarie se face și pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.
La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Botezul creștin a înlocuit tăierea împrejur după trup
Potrivit tradiției iudaice, la opt zile, copiii de parte bărbătească erau tăiați împrejur și li se atribuia nume. În cuvântul Său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că Botezul creștin a înlocuit tăierea împrejur după trup.
„Tăierea împrejur a fost specifică în vremea aceea iudeilor. Sfântul Pavel însă ne arată că tăierea împrejur după trup nu mai are semnificație pentru cei care cred în Hristos fiindcă El aduce o altă tăiere împrejur, și anume una după duh sau duhovnicească. Aceasta înseamnă Sfântul Botez. Prin Botez noi devenim făptură nouă, om nou care trăiește în comuniune, nu în despărțire de Dumnezeu, și care se luptă cu păcatul, se curățește de păcate prin pocăință și crește spiritual. Botezul creștin a înlocuit tăierea împrejur după trup, de aceea Sfântul Apostol Pavel o numește tăiere împrejur duhovnicească, iar Sfântul Maxim Mărturisitorul ne spune mai precis în ce constă această tăiere împrejur duhovnicească și anume ea este o îndepărtare a gândurilor pătimașe și a pornirilor pătimașe ale simțurilor de la omul rațional care crede în Hristos și îi slujește Lui. Deci, este o înduhovnicire, o îndepărtare a tot ceea ce este înclinație spre păcat și aceasta nu se face cu bisturiul, ci prin rugăciune, prin post, prin săvârșirea faptelor bune, prin citirea Sfintelor Scripturi, prin lucrarea harului lui Dumnezeu în viața noastră”, a spus Preafericirea Sa.
Sfântul Vasile cel Mare este un mare tâlcuitor al Sfintei Scripturi
Creșterea duhovnicească în înțelepciune și har este cheia evangheliei de astăzi, a mai subliniat Patriarhul României care a evidențiat că la această creștere suntem chemați noi creștinii arătând că unul dintre sfinții care au arătat această creștere duhovnicească în mod deosebit a fost Sfântul Vasile Cel Mare.
„Sfântul Vasile cel Mare a trăit o viață ascetică, a devenit monah și a înființat o mănăstire lângă râul Iris și de la el avem regulile monahale, Regulile mici și Regulile mari. Sfântul Vasile cel Mare este în primul rând un păstor învățător, mare tâlcuitor al Sfintei Scripturi. În general sunt foarte cunoscute scrierile lui la cele șase zile ale creației numite Hexaimeron. Cele șase zile din Cartea Facerii sunt comentate de el; acesta arată o cultură deosebită despre creație, despre univers, despre firea făpturilor. Sfântul Vasile este, de asemenea, un apărător al dreptei credințe în fața ereziilor lui Arie, a lui Macedonie și a lui Eunomie. El apără dumnezeirea lui Hristos, dumnezeirea Duhului Sfânt, după cum se vede în cartea «Despre Duhul Sfânt» care este un tratat de teologie dogmatică, și este un apărător al cunoașterii tainice a lui Dumnezeu arătând că Dumnezeu nu poate fi cunoscut în ființa Lui, dar poate fi cunoscut prin lucrările Lui, prin energiile Lui”.
Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai arătat că anul nou civil ne cheamă la sfințirea timpului, la folosirea lui pentru a ne apropia de Dumnezeu Cel Unul Sfânt care este mai presus de timp, dar care din iubire de oameni S-a făcut om și a viețuit în timp, în lume, Mântuitorul Iisus Hristos Împăratul Veacurilor.
„La 1 ianuarie ne întrebăm ce am făcut bine în anul care a trecut și ce bine vom săvârși în anul în care am intrat. Trebuie să ne gândim la trecut și să preluăm din trecut ceea ce a fost bun și să continuăm în prezent și în viitor; de asemenea, să săvârșim fapte bune spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Tuturor vă dorim ani mulți și binecuvântați cu sănătate și mântuire, iar celor ce poartă numele de Vasile sau Vasilica și derivate le dorim ani mulți cu sănătate, bucurie și ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună”, a spus Patriarhul României.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată, potrivit îndrumărilor tipiconale, o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El în anul care a trecut.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6878, Ultimul acces: 2024-09-14 14:30:11